Kubanska zastava se zavijorila ispred Stejt dipartmenta

Diplomatske veze se uspostavljaju današnjim ponovnim otvaranjem ambasada u glavnim gradovima dvije zemlje
161 pregleda 0 komentar(a)
Kuba, SAD, Foto: Reuters
Kuba, SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2015. 09:35h

Prvi put od 1961. godine, kubanska zastava zaviorila se ispred ulaza u američki Stejt dpartment, što predstavlja istorijski gest u okončanju višegodišnjeg neprijateljstva između Sjedinjenih Američkih Država i Kube, javio je AFP.

Kako je izvijestio fotograf francuske novinske agncije, kubanska zastava sa bijelim zvijezdama u crvenom trouglu i plavim prugama zauzela je svoje mjesto među drugim zastavama iz cijelog svijeta ispred zgrade Stejt dipartmenta u američkoj prijestonici Vašingtonu.

Kubanska zastava zavijoriće se danas i ispred novosagrađene kubanske ambasadi u Vašingtonu, na korak od Bijele kuće.

Kuba i SAD su zvanično obnovile diplomatske odnose poslije više od pet decenija, kada je odmah nakon ponoći, između nedjelje i ponedjeljka, stupio na snagu sporazum kojom su diplomatske misije prerasle u potpune ambasade.

Diplomatske veze se uspostavljaju današnjim ponovnim otvaranjem ambasada u glavnim gradovima dvije zemlje, što je značajan potez prema zakopavanju višedecenijskog neprijateljstva, prenose agencije.

U spoljnoj politici američkog predsjednika Baraka Obame, do istorijskog preokreta je došlo vratolomnom brzinom, samo nekoliko mjeseci, pošto su se dvije strane dogovorile da zakopaju ratnu sjekiru i da zajednički ravnopravno fuksionišu.

Bonus video: