Japanski Micubiši se izvinio američkim ratnim zarobljenicima

Marfi je izrazio nadu da će i ostale kompanije u Japanu krenuti za primjerom Micubišija, koja je prva uputila izvinjenje
1 komentar(a)
Džejms Marfi, Foto: Reuters
Džejms Marfi, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2015. 06:24h

Japanska kompanija Micubiši Matirijals uputila je danas izvinjenje bivšim američkim ratnim zarobljenicima koji su bili primorani da rade u rudnicima tog industrijskog giganta u Drugom svjetskom ratu, što je ocijenjeno kao istorijski potez, 70 godina poslije završetka rata.

Zvaničnik kompanije Hikaru Kimura uputio je "izvinjenje s kajanjem" Džejmu Marfiju (94), jednom od rijetkih, još živih bivših zatvorenika koji je radio u tim rudnicima. Marfi je prihvatio izvinjenje ocijenivši da mu djeluje "iskreno".

"Kad se rat završio prije 70 godina, zatvorenici koji su radili za te japanske kompanije nisu ništa tražili osim izvinjenja", rekao je Marfi na ceremoniji u centru Simon Vizental u Los Anđelesu, posvećenom Holokaustu.

Marfi je izrazio nadu da će i ostale kompanije u Japanu krenuti za primjerom Micubišija, koja je prva uputila izvinjenje.

Japanska vlada je 2010. godine uputila izvinjenje bivšim američkim zatvorenicima za "nečovečno postupanje i nanijetu patnju".

Kimura koji je s delegacijom Micubišija došao u SAD da lično Marfiju uputi izvinjenje, rekao je da je oko 900 Amerikanaca bilo na prinudnom radu u četiri rudnika kompanije.

Nekoliko hiljada američkih zatvorenika je radilo u drugim japanskim firmama tokom rata.

Bonus video: