IZRAELSKI PREMIJER

Netanijahu: Američki poslanici da odbace iranski sporazum

Netanijahu je za TV mrežu ABC naglasio da ne postoji način za kompenzaciju Izraelu ukoliko se taj loš dokument usvoji i da se suprotstave usvajanju
2 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2015. 19:44h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao je danas na poslanike Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da se založe za bolji dokument, nakon što su danas primili nuklearni sporazum s Iranom da ga razmotre.

Netanijahu je za TV mrežu ABC naglasio da ne postoji način za kompenzaciju Izraelu ukoliko se taj loš dokument usvoji i da se suprotstave usvajanju.

Stejt department je danas poslao sporazum i propratnu dokumentaciju Kongresu na razmatranje i saopštio da prvi dan od 60, koliko imaju na raspolaganju da ga prouče, počinje u ponedjeljak. Poslanici će potom odlučiti kako da odgovore.

Tokom tog perioda i još 22 dana, u kojima predsjednik SAD Barak Obama može da uloži veto na rezoluciju Kongresa i Kongres može da pokuša da ga odbaci, Obama ne može da odustane od sankcija Iranu.

Netanijahu vjeruje da sporazum, postignut između Irana i šest svjetskih sila, u cilju da se ograniči nuklearni program Teherana, ne sprječava tu zemlju da postane sila naoružana atomskom bombom, već naprotiv otvara put ka tome.

On takođe veruje da ublažavanje oštrih sankcija daje Islamskoj Republici milijarde dolara da ostvari cilj.

Izraelski lider vjeruje da je sporazum opasan za Izrael, region i svijet u celini i jevrejska država se neće osjećati bezbjednom ako stupi na snagu.

"Svi govore o nadoknadi za Izrael. Ako bi taj sporazum trebalo da učini Izrael i naše arapske susede bezbjednijim, zašto bi to trebalo ičim kompenzovati", pitao je Netanijahu.

Obama je najavio da će iskoristiti pravo veta ako Kongres odbaci sporazum. Da bi se veto odbacio potrebna je dvotrećinska većina u oba doma Kongresa, tako da Obamina administracija radi na tome da dovoljan broj demokrata nadvlada protivljanje republikanaca.

Državni sekretar SAD Džon Keri i sekretar za energiju Ernest Moniz su u porukama medijima danas branli sporazum o kome su pregovarali u nadi za mir i dogovor o načinu provjere koja bi osigurala da Iran ne razvije atomsku bombu.

Keri je izjavio za CNN da ako SAD odustanu od sporazuma neće biti inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja i neće biti mogućnosti za Ameriku da pregovora.

"Stvarni strah tog regiona bi trebalo da bude da nemate sporazum", rekao je on.

Sporazum Irana i svjetskih sila predviđa ukidanje sankcija koje su značajno oslabile iransku privredu u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa te zemlje, što će ukloniti mogućnost proizvodnje nuklearnog oružja.

Preporučujemo za Vas