Bjekstvo meksičkog narko bosa konstatovano poslije 18 minuta

Zbog Gusmanovog bjekstva u pritvoru je 22 zaposlenih koji će biti saslušani, kako bi se utvrdilo da li je narko bos imao saučesnike u samom zatvoru.
2 komentar(a)
Hoakin Gusman, Foto: Reuters
Hoakin Gusman, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2015. 07:43h

Stražarima zatvora Altiplano, odakle je prije nekoliko dana pobjegao Hoakin Gusman, trebalo je 18 minuta da konstatuju bjekstvo meksičkog narko bosa, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Meksika Miguel Angel Osorio Čong.

To je prvi put da meksičke vlasti obavještavaju javnost koliko je vremena stražarama bilo potrebno da krenu u potjeru da Gusmanom, koji je po drugi put uspio da pobjegne iz zatvora.

Miguel Angel Osorio Čong je rekao da je u toku istraga kojom treba da se provjeri da li su sve procedure bile poštovane od trenutka kada je konstatovano da je Hoakin Gusman pobjegao iz zatvora.

Meksička poslanica Aleida Alavez rekla je da niko posebno nije bio zadužen za nadgledanje Gusmanove ćelije preko monitora. Dodala je da je jedna osoba nadgledala monitore koji su prikazivali slike 20 kamera. Jedino što se moglo vidjeti je snimak prazne Gusmanove ćelije, dodala je ona.

Zbog Gusmanovog bjekstva u pritvoru je 22 zaposlenih koji će biti saslušani, kako bi se utvrdilo da li je narko bos imao saučesnike u samom zatvoru.

Gusman je pobjegao je iz zatvora u noći iz subote na nedjelju, i to je drugi put da mu je to pošlo za rukom. Za njim su meksičke vlasti potom organizovale potjeru i povezale se sa policijama susjednih država u nastojanju da ga spriječe da pređe granicu.

Gusman, koji je vodio moćni narkokartel Sinaloa, posljednji put je viđen kod tuševa u zatvoru Altiplano, koji se nalazi oko 90 kilometara zapadno od Meksika. On je u zatvoru - drugi put - od februara 2014.

Prema navodima meksičkih zvaničnika, Gusman je pobjegao kroz tunel dug 1,5 kilometar koji je polazio iz mjesta gde su zatvorski tuševi.

Poslije Gusmanovog bjekstva, knjiga Dona Vinsloua "Kartel", inspirisana prethodnim bjekstvom poznatog narko bosa skočila je na listi prodaje sa 287. mjesta na 66.

Bonus video: