Porodice u agoniji još čekaju odgovore zašto su izgubili najmilije

Međunarodni istražioci kažu da će izvještaj objaviti najranije u oktobru, dok istraga koju vode holandskev lasti neće biti gotova ni do kraja godine. Sve je to za porodice dodatno frustrirajuće
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2015. 07:34h

Na rođendan njihovog sina otišli su na holandski aerodrom i gledali kako se iz vojnog aviona iskrcava sedam ljesova. Pitali su se jesu li među njima i ostaci Brajsa i njegove djevojke Dejzi.

Za mnoge porodice 298 putnika koji su poginuli 17. jula u padu aviona Malaysie Airlainsa u istočnoj Ukrajini život izgleda upravo onako kako ga proživljavaju i Silen i Rob Hogzand, Brajsovi roditelji - agonija i čekanje.

"Život vam u trenutku stane. Oko vas sve ide dalje, trudite se da učestvujete, ali to je tako teško", priča Selin.

Soba njihovog sina još je onakva kakva je bila kada je krenuo na put za Bali, letom MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Dok čekaju njegove ostatke, nisu, kao ni ostale porodice dobili nijedan odgovor o tragediji - ko je srušio avion, zašto je uopšte letio iznad ratne zone, da li će krivci ikada odgovarati?

Međunarodni istražioci kažu da će izvještaj objaviti najranije u oktobru, dok istraga koju vode holandskev lasti neće biti gotova ni do kraja godine. Sve je to za porodice dodatno frustrirajuće.

Istražioci su fokusirani na to da je MH17 najvjerovatnije srušen projektilom BUK, ali ko ga je ispalio? Za pad aviona Ukrajinci krive proruske pobunjenike dok Moskva okrivljuje ukrajinsku stranu. Na godišnjicu pada MH17 porodice će se ponovno okupiti u spomen na svoje poginule, piše AP.

Britanski ministar vanjskih poslova Filip Hamond zatražio je u petak da Ujedinjene nacije osnuju međunarodni sud koji bi sudio odgovornima za rušenje aviona Malaysian Airlinesa nad Ukrajinom prije godinu dana.

"Treba osigurati pravdu za 298 nevinih ljudi koji su izgubili živote", kazao je ministar Hamond, čija zemlja spada među stalne članice Vijeća bezbjednosti UN.

"Za to je potreban međunarodni sud, podržan rezolucijom koja bi obavezivala sve članice UN na krivično gonjenje krivaca", poručio je britanski ministar.

"Svaki pokušaj miniranja tog procesa lišio bi žrtve pravde i ne može se tolerisati", dodao je Hamond.

Većina putnika poginulih u rušenju aviona Malaysian Airlinesa iznad Ukrajine 17. jula prošle godine bili su holandski državljani i ta zemlja sarađuje sa Malezijom, Australijom, Belgijom i Ukrajinom na osnivanju međunarodnog suda kako bi se omogućilo podizanje optužnica.

U nacrtu odgovarajuće rezolucije UN, koji je na uvid dobila novinska agencija AFP, traži se osnivanje suda na osnovu sedmog poglavlja Povelje UN, što znači da bi se suđenje odgovornima moglo osigurati i sankcijama.

Ukrajina i mnogi na Zapadu optužili su proruske separatiste za obaranje aviona, tvrdeći da su možda upotrijebili raketu vazduh-zemlja kojom ih je snabdjela Rusija.

Moskva i pobunjenici negiraju odgovornost za rušenje aviona, svaljujući krivicu na ukrajinsku vojsku. Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u četvrtak da bi prije donošenja odluke o suđenju odgovornima za rušenje aviona trebalo zaključiti sve istrage. Rusija inače ima pravo veta u Vijeću bezbjednosti UN.

Britanski ministar vanjskih poslova je u saopštenju naznačio da bi optužnice mogle biti podignute nakon završetka holandske istrage, odnosno do kraja godine.

"Do kraja godine holandski odbor za bezbjednost objaviće konačan tehnički izvještaj, nakon čega očekujemo daljnji napredak krivične istrage koja nastoji identifikovati odgovorne", kazao je ministar Hamond.

"Vrlo profesionalni tim istražilaca pročešljava ogroman broj dokaza, brižno prikupljenih uprkos čestoj opstrukciji i otezanju", dodao je.

Dnevnik.hr

Galerija

Bonus video: