MVPEI: Izuzetan geopolitički značaj sporazuma o nuklearnom programu

"Visoko cijenimo rezultate pregovora kojima je, nakon više od deset godina, postignut konačan dogovor o ključnim aspektima mirnodopskog korišćenja nuklearnog potencijala i suspenziji čitavog seta restriktivnih mjera međunarodne zajednice prema ovoj državi", kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.07.2015. 14:49h

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, potpisan u Beču, ima izuzetan geopolitički značaj, jer će doprinijeti otklanjanju napetosti i izgradnji povjerenja u regionu Bliskog istoka, ali i na globalnom nivou, ocijenilo je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Visoko cijenimo rezultate pregovora kojima je, nakon više od deset godina, postignut konačan dogovor o ključnim aspektima mirnodopskog korišćenja nuklearnog potencijala i suspenziji čitavog seta restriktivnih mjera međunarodne zajednice prema ovoj državi", kaže se u saopštenju.

Predstavnici pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija plus Njemačka (P5+1) i Iran potvrdili su ključne aspekte dogovora postignutog u Lozani, 2. aprila 2015. godine.

Kako se navodi, detaljnim i kompleksnim sporazumom o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu, upotpunjenim sa pet tehničkih aneksa, uspješno su okončali dugogodišnje diplomatske napore na rješavanju ovog važnog pitanja, čime je potvrđena zajednička posvećenost očuvanju univerzalnog mira i bezbjednosti.

"Sporazum će predstavljati podsticaj daljem razvoju Irana na nacionalnom planu, kao i odgovornoj ulozi u međunarodnim odnosima, što je u interesu globalnog mira i bezbjednosti", kaže se u saopštenju.

Iran se, kako se objašnjava, obavezao da nikada ni pod kakvim okolnostima svoj nuklearni potencijal neće iskoristiti za nabavku ili razvoj nuklearnog oružja, što je naročito značajno u kontekstu univerzalizacije primjene odredaba Ugovora o neširenju oružja za masovno uništenje (NPT) kao ključnog međunarodnog instrumenta u ovoj oblasti.

"Imajući u vidu okolnosti u kojima je postignut, sporazum predstavlja rijedak primjer uspješnog diplomatskog pregovaranja na multilateralnom planu posljednjih godina i potvrdu da zajednička akcija, na temeljima čvrste političke opredijeljenosti, uzajamnog poštovanja i povjerenja, predstavlja put do pozitivnog okončanja dugogodišnjih i kompleksnih međunarodnih sporova", navode iz Ministarstva.

Crna Gora će, na liniji dosadašnjeg kontinuiranog praćenja i podrške cjelokupnom procesu pregovora o iranskom nuklearnom programu, nastaviti da podržava aktivnosti koje će biti preduzete u cilju potpune i efikasne implementacije sporazuma.

Bonus video: