U izvještaju FBI nema naznaka neprikladnog ponašanja Kavanoa

FBI je pokrenuo dodatnu istragu o Kavanou, pošto su on i Kristin Blazi Ford, koja ga optužuje za seksualni napad početkom 80-ih prošle nedjelje svjedočili pred senatskim odborom za pravosuđe
79 pregleda 1 komentar(a)
Bret Kavano, Foto: Reuters
Bret Kavano, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2018. 17:25h

Predsjednik senatskog Odbora za pravosuđe, republikanac Čak Grasli, izjavio je da u izvještaju Federalnog istražnog biroa (FBI) nema naznaka o neprikladnom ponašanju kandidata za Vrhovni sud SAD Breta Kavanoa.

FBI je pokrenuo dodatnu istragu o Kavanou, pošto su on i Kristin Blazi Ford, koja ga optužuje za seksualni napad početkom 80-ih prošle nedjelje svjedočili pred senatskim odborom za pravosuđe.

"Ta istraga nije pronašla naznake neprikladnog ponašanja... Ja ću glasati za izbor sudije Kavanoa", rekao je Grasli.

On je dodao da je od osoblja dobio brifing o dodatnoj istrazi FBI, prenio je portal Hil (The Hill).

"Te nepotvrđene optužbe je sudija Kavano jednosmisleno više puta ponovio i ni odbor za pravosuđe ni FBI nisu mogli naći treću stranu koja može potvrditi neke od tih navoda", rekao je Grasli.

Predsjedavajući Senata Mič Mekonel najavio je da će sjutra biti prvo glasanje u proceduri za potvrdu Kavanoove nominacije, dok bi glavno glasanje moglo biti već u subotu.

Predsjednik SAD Donald Tramp na Tviteru je naveo da je ovo sedmi put da je FBI istraživao prošlost Kavanoa.

"Da smo uradili 100 puta, to i dalje ne bi bilo dovoljno za opstrukcione demokrate", naveo je on.

Pored Ford, još dvije žene su optužile Kavanoa za seksualne napade 80-ih godina, dok je bio u srednjoj školi ili na fakultetu.

Više od hiljadu američkih profesora prava potpisali su pismo u kojem navode da je Kavano pokazao da uopšte nije sposoban da bude sudija. Oni su u pismu naveli da je Kavano prošle nedjelje, na saslušanju u odboru za pravosuđe "ispoljio nedostatak sudijskog temperamenta što je diskvalifikacija za bilo koji sudijski posao, te sigurno i za izbor u najviši državni sud".

Profesori u pismu ocjenjuju da je Kavano na pitanja senatora odgovarao "neumjereno" i "zapaljivo", kao i da je bio "neuljudan".

Bonus video: