Obama: Netanijahu ne može zaustaviti sporazum s Iranom

On je ocijenio da, iako bi Netanijahuu i "mnogim kritičarima" više odgovoralo da Iran uopšte nema nuklearnu sposobnost, ta očekivanja nisu realna
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2015. 10:11h

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da ne vjeruje u uspjeh napora izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da u Kongresu lobira protiv sporazuma svjetskih sila s Iranom, prenose danas izraelski mediji.

"Možda Netanijahu misli da može dalje da utiče na kongresnu debatu. Uvjeren sam da ćemo biti u stanju da podržimo taj sporazum i primjenimo ga, bez da ga Kongres spriječi," rekao je Obama u intervjuu za " Njujork tajms".

On je ocijenio da, iako bi Netanijahuu i "mnogim kritičarima" više odgovoralo da Iran uopšte nema nuklearnu sposobnost, ta očekivanja nisu realna.

Obama je u utorak branio sporazum o nuklearnom programu Teherana ističući da je jasna svrha da se jednostavno spriječi Islamska Republika u razvoju nuklearnog oružja. Kongres bi trebalo da odobri taj sporazum i izraelski mediji navode da bi borba mogla biti žestoka. Predsjednik SAD je, međutim, uvjeren da će sporazum biti odobren.

Bijela kuća je sinoć najavila da će Obama poslati državnog sekretara za odbranu Aštona Kartera na Bliski istok sljedeće nedjelje. U okviru te posjete on će doći i u Izrael. To se smatra odrazom bezbjednosne saradnje dvije zemlje saveznice na visokom nivou.

U međuvremenu je državni sekretar SAD Džon Keri kritikovao Netanijahua, ocjenivši da su tvrdnje izraelskog lidera o sporazumu "prevršile mjeru". Taj dokument izložen je " napadu ljudi koji zaista ne znaju uslove sporazuma", rekao je Keri.

"Ono što kriticari ovog plana nikada ne nude je realistična alternativa," rekao je Keri u intervjuu za NBC.

Netanijahu je sporazum označio "zapanjujućom istorijskom greškom", upozorivši da je svijet sada, kao rezultat toga, "mnogo opasnije mjesto". Keri je kritike odbacio, podsjetivši da je Netanijahu " rekao istu stvar o privremenom sporazumu i nije bio u pravu".

"On čak ni ne zna na koje koncesije se nismo obavezali, jer nismo napravili koncesije," rekao je Keri istakavši: " Izrael je bezbjedniji".

Obama je ocijenio da" sporazum nudi mogućnost da se krene u novom pravcu" i da je to korak ka "svijetu sa više nade", ali je u sinoćnjem telefonskom razgovoru sa Netanijahuom rekao da se njime neće umanjiti brige SAD o iranskoj podršci terorizmu i pretnjama Izraelu.

On je ponovio da će sporazum spriječiti da Iran postane naoružan nuklearnim oružjem, što je u interesu i SAD i Izraela.

Šef diplomatije Njemačke Frank-Valter Štajnmajer je takođe kritikovao izraelsko protivljenje sporazumu.

"To je vrlo odgovoran sporazum i Izrael bi trebalo da ga pomnije pogleda i ne kritikuje na vrlo grub način, " rekao je on, kako prenose izraelski mediji. Štajnmajer je naglasio da je osnova sporazuma transparentnost i sposobnost da se nadgleda primjena od strane Irana.

On smatra da će sporazum doprinijeti bezbjednosti na Bliskom istoku.

Bonus video: