Turska: Pozdravljamo sporazum o nuklearnom programu Teherana

Turska je osim toga i upozorila Teheran da treba da preispita svoju politiku po nizu pitanja, od Sirije do Jemena
0 komentar(a)
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2015. 17:37h

Turske vlasti pozdravile su nuklearni sporazum Irana i šest svjetskih sila, ocijenivši da je njegovo postizanje od ključnog značaja za stabilnost Bliskog istoka.

Međutim, Turska je osim toga i upozorila Teheran da treba da preispita svoju politiku po nizu pitanja, od Sirije do Jemena.

Šef turske diplomatije, Mevlut Čavušoglu, rekao je da će transparentno sprovođenje sporazuma sada biti ključno, kao i da će umanjenje sankcija uvedenih Teheranu donijeti ekonomsku dobit Turskoj, koja je jedan od glavnih trgovinskih partnera Irana.

Čavušoglu je, takođe, pozvao Teheran da odigra konstruktivnu ulogu u sukobima širom regiona, prenio je Rojters.

"Treba da napustimo politiku zasnovanu na sektaškim podjelama i posebnu pažnju posvetimo političkom dijalogu. Treba da doprinesemo rješenju spornih pitanja kroz dijalog. To očekujemo i od bratskog Irana", istakao je Čavušoglu na konferenciji za novinare.

Turska i Iran nekada su se međusobno optuživali za pokušaj dominacije na Bliskom istoku, podržavajući suprotstavljene strane u Siriji i tokom krize u Jemenu, ali su se njihove ekonomske veze održale.

Kako se očekuje, bilateralna trgovinska razmjena između dvije zemlje najvjerovatnije će se duplirati i dostići sumu od oko 35 milijardi dolara do kraja sledeće godine, zbog sporazuma koji je Iran sklopio sa šest svjetskih sila.

Posle višegodišnjih pregovora Iran i šest svjetskih sila postigli su danas u Beču istorijski dogovor o iranskom nuklearnom programu koji predviđa da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje sankcija, što bi moglo da predstavlja prekretnicu u međunarodnim odnosima.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je u televizijskom obraćanju uživo poslije postizanja sporazuma rekao da nuklearni sporazum predstavlja novo poglavlje saradnje Islamske Republike sa spoljnim svijetom nakon godina sankcija.

Međutim, izraelski ministar Miri Regev rekao je da nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila daje Iranu "dozvolu za ubijanje".

U toku dana oglasio se i predsjednik Predstavničkog doma SAD republikanac Džon Bejner koji je osudio sporazum svjetskih sila i Irana o nuklearnom programu Teherana.

Osim toga, izraelski pemijer Benjamin Netanijahu je izjavio da Izrael ne obavezuje međunardni nuklearni sporazum s Iranom i da ta zemlja zadržava pravo da se brani.

Bonus video: