Džeb Buš: Sporazum sa Iranom je opasan

Buš je rekao da sporazum samo konsoliduje vlast "nasilnih revolucionarnih klerika koji vladaju Teheranom čeličnom pesnicom"
0 komentar(a)
Džeb Buš, Foto: Beta-AP
Džeb Buš, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.07.2015. 18:42h

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca Džeb Buš izjavio je da je današnji sporazum svjetskih sila sa Iranom "opasan, duboko manjkav i kratkovid".

Buš je rekao da sporazum samo konsoliduje vlast "nasilnih revolucionarnih klerika koji vladaju Teheranom čeličnom pesnicom".

Sporazum nije diplomatija, već "udovoljavanje", rekao je Buš koji, prema anketama, vodi u trci za republikansku nominaciju na izborima 2016.

Bejner osudio sporazum sa Iranom

Predsjednik Predstavničkog doma SAD, republikanac Džon Bejner osudio je sporazum svjetskih sila i Irana o nuklearnom programu Teherana.

Osim toga, Bejner je istakao da će sporazum ojačati snabdijevanje nuklearnim oružjem u svijetu.

"Dogovor će Iranu donijeti milijarde oslobađanjem od sankcija i daće mu vremena i prostora da ostvari maksimum kapaciteta za proizvođenje nuklearne bombe, i to bez skrivanja", naveo je Bejner u saopštenju.

On je dodao i da će sporazum ministara spoljnih poslova SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Irana, koji je danas zvanično objavljen u Beču, ojačati snabdijevanje nuklearnim oružjem u svijetu.

Razmatranje sporazuma trajaće u američkom Kongresu naredna dva meseca, a republikanac Bob Korker, predsjednik komisije za spoljne poslove u Senatu, već je izjavio da je skeptičan da će postignuti dogovor spriječiti Iran da se snabdije nuklearnim oružjem.

Predsjednik SAD Barak Obama je upozorio da će uložiti veto na bilo koji dokument koji spriječava primjenu sporazuma.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su danas u Beču istorijski sporazum o iranskom nuklearnom programu, na osnovu koga će toj državi biti ukinute sankcije u zamjenu za ograničavanje njenog nuklearnog programa.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je u televizijskom obraćanju uživo poslije postizanja sporazuma rekao da nuklearni sporazum predstavlja novo poglavlje saradnje Islamske Republike sa spoljnim svijetom nakon godina sankcija.

Međutim, izraelski ministar Miri Regev rekao je da nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila daje Iranu "dozvolu za ubijanje".

Bonus video: