Putin: Svijet može da odahne

Rusija će raditi sve što može da vidi da je sporazum iz Beča realizovan u potpunosti", kazao je Putin
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2015. 12:30h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da su šest svjetskih sila i Iran, postizanjem nuklearnog sporazuma u Beču, napravili jasan izbor u korist stabilnosti i saradnje.

"Svijet sada može da odahne, uz izdah olakšanja. Uprkos pokušajima da se opravdaju scenariji bazirani na snazi, pregovarači su napravili jasan izbor u korist stabilnosti i saradnje", naveo je Putin u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja, prenijela je agencija Rojters.

Tas s dodaje da će Moskva učiniti sve što može da, dogovori s Iranom postignuti u Beču, budu u potpunosti sprovedeni.

"Rusija će raditi sve što može da vidi da je sporazum iz Beča realizovan u potpunosti, doprinoseći jačanju međunarodne i regionalne bezbjednosti, globalnom režimu ne širenja nuklearnog oružja, stvaranju na Bliskom istoku slobodne zone oružja za masovno uništenje i sredstava za njihovu isporuku i mobilizacije široke koalicije u regionu u suprotstavljanju terorističkoj prijetnji", naveo je Putin.

Putin je izrazio očekivanje da će "sve zainteresovane strane, prije svih Grupa 5+1, sprovoditi u potpunosti donijete odluke", objavljeno je na sajtu Kremlja.

Obama: Svaka staza ka nuklearnom oružju je odsječena

Američki predsjednik Barak Obama pozdravio je danas nuklearni sporazum šest svjetskih sila sa Iranom ističući da je taj dokument zasnovan na provjeri, a ne na povjerenju i dodao da će pomoći sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja na Bliskom istoku.

"Svaka staza ka nuklearnom oružju je odsječena", rekao je Obama u obraćanju naciji sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, prenio je AFP.

"Ovaj sporazum pokazuje da američka diplomatija može da donese realnu i značajnu promjenu", dodao je američki predsjednik.

Obama je istakao da je sporazum sa Iranom prilika "koju vrijedi ugrabiti" i upozorio Kongres da će staviti veto na bilo kakav zakon koji bi spriječio njegovu uspješnu implementaciju, naveo je Rojters.

Tusk: Čestitke svim učesnicima u pregovorima

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozdravili su danas sporazum o iranskom nuklearnom programu koji je potpisan u Beču.

“Svi koji su učestvovali u pregovorima zaslužuju čestitke”, poručio je Tusk u saopštenju za medije i posebno pohvalio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini, koja je posredovala u pregovaračkom procesu.

Tusk je istakao geopolitički značaj sporazuma, kojim se Iran odrekao dijela nuklearnog programa koji bi mogao da posluži za izgradnju atomske bombe u zamjenu za ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija.

"Ovim je okončan trinaest godina dug nuklearni spor", rekao je predsjednik Savjeta EU i naglasio da je sada najvažnije da se sporazum u cjelosti primijeni.

Predsjednik EP Martin Šulc, koji se trenutno nalazi na balkanskoj turneji, je preko tvitera poručio da je riječ o istorijskom sporazumu koji će znatno doprinijeti globalnoj bezbjednosti.

"Posrednička uloga EU je bila ključna u tom procesu”, kazao je Šulc, dodajući da je to primjer uloge koju EU treba da igra na svjetskoj pozornici.

Rohani: Sankcije nikada nijesu bile uspješne

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da je počelo "novo poglavlje" u odnosima svijeta i Irana poslije danjašnjeg dogovora o spornom nuklearnom programu Teherana.

"Režim sankcija nikada nije bio uspješan, ali je istovremeno uticao na živote ljudi", rekao je Rohani danas u obračanju na državnoj televiziju.

On se obratio naciji pošto je izjava američkog predsjednika Baraka Obame uživo prenošena na iranskoj televiziji, što je rijetkost.

Bonus video: