Djevojka koja je pobjegla iz kandži Boko Harama

"Ako me muž ponovo sretne, ubiće me", kaže Miriam
81 pregleda 17 komentar(a)
Miriam, Boko haram, Foto: Screenshot (BBC)
Miriam, Boko haram, Foto: Screenshot (BBC)
Ažurirano: 14.07.2015. 09:33h

Miriam su kidnapovali pripadnici Boko Harama, primorali je da se uda za jednog od njihovih boraca, a onda je nekoliko puta silovali. Nakon što je uspjela da pobjegne, ispričala je svoju priču reporterki BBC-a.

"Je li to njena prava kosa", pitala je Miriam za prevoditeljku BBC-a. Pomalo postiđena, pitanje je postavila na engleskom. "Mm, da", odgovorila je reporterka. Bila je začuđena, svi u njenoj zajednici imaju pletenice. Nikada nije vidjela sličnu frizuru.

Bilo je mnogo stvari koje je Miriam željela da pita reporterku. Takođe, mnogo toga je i novinarka htjela da pita nju.

Miriam (17) putovala je nekoliko sati od svog sela da bi ispričala svoju priču. Boko Haram je prošle godine držao u zatočeništu šest mjeseci. Sada čeka dijete čovjeka koji ju je silovao i za koga su je primorali da se uda.

Nakon što je izašla iz zatočeništva, zajednica ju je odbacila, naročito zbog činjenice da je u drugom stanju.

"Nadam se da je djevojčica. Dječak bi bio poznat kao sin Boko Harama", kaže Miriam.

Boko Haram je prošle godine preuzeo njeno selo. Odvedena je u kuću, gdje je u maloj sobi boravila sa još 40 žena. U početku se opirala braku sa neznancem, nakon čega su pred nju doveli četiri muškarca sa prerezanim grkljanima. "Ovo čeka svaku djevojku koja odbije brak", kazali su joj. Pristala je na brak.

Šest mjeseci kasnije, nakon propalog pokušaja bijega, Miriam se ukazala nova šansa da pobjegne. Tračala je sve dok nije došla do svoje kuće.

Miriam je je iz telefona "muža" uzela SIM karticu, na kojoj je bio sav pakao života u okviru Boko Harama. Sela u plamenu, obezglavljeni ljudi, tijela po ulicama...

"Ako me muž ponovo sretne, ubiće me", kaže Miriam, "Muškarci iz moje porodice su ubijeni, Boko Haram ih je ubio, ostala sam sama sa majkom."

A onda se na njenom licu pojavio bijes. "Bog će me osvetiti, ništa drugo ne mogu reći"

Bonus video: