Zarif: Otvoreno novo poglavlje nade. Mogerini: Znak nade za cio svijet

"Bože blagoslovi naš narod", rekao je diplomata Rojtersu uz zahtjev da ostane anoniman
97 pregleda 0 komentar(a)
Federika Mogerini, Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2015. 10:59h

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif je ocijenio u Beču da je dogovorom u vezi dugogodišnjeg nuklearnog spora "otvoreno novo poglavlje nade".

On je potvrdio da je postignut dogovor sa šest svjetskih sila i istakao da se radi o istorijskom trenutku.

„Postigli smo dogovor koji nije savršen ni za jednu stranu, ali je bilo ono što smo mogli da postignemo i to je veliko dostignuće za sve nas“, kazao je na konferenciji za novinare.

Iran i šest svjetskih sila postigli su istorijski sporazum o iranskom nuklearnom programu, na osnovu koga će Teheranu biti ukinute sankcije u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa, izjavio je danas neimenovani iranski diplomata.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je naglasila da je dogovor više nego sporazum o nuklearnom pitanju.

„Ovo je dogovor koji može otvoriti put za novo poglavlje u međunarodnim odnosima, i pokazuje da diplomatija, koordinacija, saradnja mogu da prevaziđu decenije tenzija i konfrontacija“, poručila je ona.

Mogerini je istakla da je to „znak nade za cio svijet“.

Predsjednik Irana Hasan Rohani, kako prenose agencije, rekao je da će sporazum otvoriti „nove horizonte“, kojim će „nepotrebna kriza“ biti riješena.

U poruci preko Tvitera on je istakao da je sada moguće fokusirati se na zajedničke izazove, ukazujući na Islamsku državu.

Embargo na oružje i raketnu tehnologiju

Kako navode zapadne diplomate, prema finalnom sporazumu Iran je prihvatio "povratni mehanizam", prema kome neke od sankcija mogu da budu ponovo uvedene u roku od 65 dana, ukoliko sporazum bude prekršen.

Embargo Ujedinjenih nacija na oružje ostaće na snazi pet godina, a zabrana kupovine raketne tehnologije ostaće na snazi osam godina.

Razgovorima u Beču prethodile su tri nedjelje intenzivnih pregovora američkog državnog sekretara Džona Kerija i šefa iranske diplomatije Mohamada Džavada Zarifa.

"Naporan rad se isplatio i postigli smo sporazum. Neka Bog blagosovi naš narod", izjavio je jutros Rojtersu iranski diplomata koji nije želio da bude imenovan.

Kako je tada prenijela brianska novinska agencija, još jedan iranski diplomata je potvrdio da je sporazum postignut.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, vođeni su u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Fabijus: Iran će biti na testu

Ministar inostranih poslova Francuske Loran Fabijus rekao je da je sporazum dovoljan za najmanje deset godina, kao i da će glavne sile pratiti brižljivo kako će Iran koristiti novac od ukidanja sankcija.

Upitan da li je zabrinut da bi Iran mogao da koristi novac koji bi dobio ukidanjem sankcija za destabilizaciju region naglasio da će to biti jedan od testova.

Ministar energetike Turske Taner Jildiz ocijenio je da je sporazum o nuklearnom programu Irana veoma pozitivan razvoj, koji bi mogao da deblokira investicije u Iranu.

Turska je, inače, jedan od najvećih uvoznika iranskog gasa.

IRNA prenosi da će milijarde američkih dolara iranske imovine, zamrznute usljed uvedenih sankcija, biti odmrznute, prenosi iranska agencija IRNA.

„Ekonomske i finansijske sankcija uvedene od EU i SAD biće ukinute s početkom implementacije sporazuma. Ograničenja i restrikcije u ekonomskoj saradnji sa Iranom će biti ukinuti u svim oblastima, uključujući investicije u naftu i gas. Milijarde dolara iranske imovine biće odmrznute“, ukazuje agencija.

Netanjahu: Istorijska greška

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je sporazum sa Iranom istorijskom greškom i dodao da će učiniti sve da blokira nuklearne ambicije te zemlje.

"Iranu se omogućava siguran put do nuklearnog oružja. Mnoga ograničenja kojima smo ih sprečavali na tom putu, sada će biti ukinuta", kazao je Netanjahu na početku sastanka sa holandskim ministrom vanjskih poslova Bertom Kendersom u Jerusalimu.

"Iran će dobiti džekpot, "bogat rudnik" vrijedan stotine milijardi dolara, koji će mu omogućiti da nastavi sa agresijom i terorom u regionu i svijetu. Ovo je velika greška", rekao je izraelski premijer.

Regev: Dozvola za ubijanje

Izraelska ministarka Miri Regev rekao je danas da nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila daje Iranu "dozvolu za ubijanje".

Regev, bivša izraelska vojna portparolka, a sada ministarka kulture i sporta rekla je, reagujući na vijesti da je postignut sporazum, da je takav dogovor "loš za slobodan svijet i loš za čovječanstvo".

Regev se založila da se dalje lobira protiv sporazuma postignutog u Beču i rekla da bi američki Kongres još mogao da ga blokira.

Bonus video: