O NUKLEARNOM SPORAZUMU SA IRANOM

Jalon: Nuklearni sporazum primorava Izrael da se sam brani

Izrael je bio među najoštrijim kritičarima tih pregovora, tvrdeći da svijet čini preterane ustupke, a da zauzvrat od Irana ne dobija dovoljno
1 komentar(a)
Moše Jalon, Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP
Moše Jalon, Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.07.2015. 11:21h

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon izjavio je danas da će nuklearni sporazum zapadnih sila i Irana primorati Izrael da "sam sebe brani".

Očekuje se da će predstavnici šest svjetskih sila i Irana danas potpisati istorijski sporazum kojim bi bio ograničen nuklearni program i ukinute sankcije toj zemlji.

Rok za potpisivanje konačnog sporazuma bio je 30. jun, a od tada je pomjeran tri puta, posljednji put za danas.

Izrael je bio među najoštrijim kritičarima tih pregovora, tvrdeći da svijet čini preterane ustupke, a da zauzvrat od Irana ne dobija dovoljno.

"Loš nuklearni sporazum" je neizbježan, rekao je Jalon i dodao da dogovor neće dovesti do zatvaranja ijednog reaktora niti uništavanju nijedne centrifuge u Iranu.

Prema njegovim riječima, Saudijska Arabija, Egipat, Turska i druge bliskoistočne zemlje dijele zabrinutost Izraela.

Šest svjetskih sila - SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, pokušavaju da se usaglase sa Iranom o uvođenju kontrola njegovog nuklearnog programa čime bi se osiguralo da neće moći da proizvede atomsko oružje, a zauzvrat bi Iranu bile ukinute međunarodne sankcije koje guše zemlju od 2006. godine.

Danas je 17. dan posljednje runde pregovora koja se održava u Beču, a očekuje se da pregovarači finalizuju tekst od oko 100 strana.

Preporučujemo za Vas