Australija: Dječak stavljao igle u jagode, razlog "šala"

Iako vlasti za ovakav zločin propisuju kaznu zatvora do 10 godina, dječak je maloljetan pa će se suočiti s mnogo blažom kaznom
119 pregleda 1 komentar(a)
jagode igle, Foto: Screenshot (Youtube)
jagode igle, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 19.09.2018. 11:41h

U Australiji je danas uhapšen dječak osumnjičen za stavljanje šivaćih igala u jagode, prenose tamošnji mediji. Dječak je priznao da je stavio igle u jagode, a kao razlog je naveo - šalu. Nije poznato koliko ima godina.

Iako vlasti za ovakav zločin propisuju kaznu zatvora do 10 godina, dječak je maloljetan pa će se suočiti s mnogo blažom kaznom.

"Svako može ići po prodavnicama, zabijati igle u voće i praviti se da je to nekakva šala. Takvo ponašanje je bezobzirno i kažnjavaćemo ga do 10 godina zatvora", najavio je premijer Scott Morrison.

Potrošači širom Australije prijavili su pronalazak igala u jagodama. Vlasti su pokrenule istragu, a ministar zdravstva Greg Hunt je nadležnim tijelima za ispitivanje kvaliteta hrane naložio istragu incidenata prijavljenih u šest od osam australijskih saveznih država i teritorija.

Prvi incident zabilježen je prošle sedmice u Queenslandu, nakon čega su jagode nekoliko različitih proizvođača povučene s tržišta. Zbog izvještaja o sličnim slučajevima u pet drugih država strahuje se da se radi o oponašanju zločina, a Hunt i ostali predstavnici ministarstva zdravstva apeluju na potrošače da jagode narežu prije konzumacije.

Dosad je najmanje jedna osoba hospitalizovana nakon što je pojela jagodu koja je u sebi imala iglu, prenosi hrvatski Indeks.

Bonus video: