Papa: Katolička crkva mora da bude mjesto za sve, posebno za bolesne i grešne

Bina na kojoj je održana misa bila je sastavljena od ogromnog triptiha gdje su u centru bili jezuitski simboli pape, sa jedne strane su bile slike njegovog istoimenika Svetog Franje Asiškog, a sa druge osnivača jezuitskog reda Ignjacija Lojole
0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2015. 18:28h

Poglavar katoličke crkve papa Franjo danas je posjetio siromašnu četvrt u Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja, na kraju svoje južnoameričke turneje, čime je svojim primjerom sproveo u djelo poziv da se siromašni i nejaki ne ostave na marginama društva, naglasivši da katolička crkva mora da bude mjesto dobrodošlice za sve, a posebno za bolesne i za grešne.

Posljednjeg dana svoje turneje po tri zemlje Južne Amerike - Ekvador, Bolivija i Paragvaj - papa Franjo je želio da pošalje poruku mira i ohrabrenja stanovnicima naselja Banado Norte i stotinama hiljada ljudi koji su se okupili na njegovoj oproštajnoj misi na istom močvarnom polju gdje je nekadašnji papa Jovan Pavle Drugi govorio prije skoro 30 godina.

"Koliko bola može biti ublaženo i očaja odagnano na mjestu na kome se osjećamo kao kod kuće", rekao je papa i predstavio svoju viziju crkve kao mjesta gdje su dobrodošli i "gladni, žedni, stranci, goli, bolesni, zatvorenici, leprozni i bogalji".

Bina na kojoj je održana misa bila je sastavljena od ogromnog triptiha gdje su u centru bili jezuitski simboli pape, sa jedne strane su bile slike njegovog istoimenika Svetog Franje Asiškog, a sa druge osnivača jezuitskog reda Ignjacija Lojole.

Cijela konstrukcija je sastavljlena kao mozaik od 40.000 klipa kukuruza, 200.000 kokosa, drugog voća i mnogo osušenih zrna pasulja.

Umjetnik Koki Ruiz je rekao ranije da je taj triptih omaž starim Guarana aboridžinima koji poštuju Majku Zemlju.

Papa Franjo se sastao danas sa argentinskom predsjednicom Kristinom Fernandez koja je doputovala u susjedni Paragvaj da prisustvuje završnoj misi zajedno sa hiljadama njenih sugrađana.

Papa će se još sastati sa mladima i zatim večeras leti nazad za Rim.

Bonus video: