Netanjahu: Iran hoće da nastavi ubilačku agresiju protiv onih s kojima pregovara

On je dodao da sporazum na kome se radi utire put Iranu da napravi više nuklearnih bombi i dovodi u opasnost svijet u cjelini
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2015. 14:26h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao danas svjetske sile zbog očekivanog nuklearnog sporazuma s Iranom, o kome se diskutuje u Beču u cilju da se postigne do 13. jula.

"Iranski lider (Ali) Hamnei rekao je da bi se protiv SAD trebalo boriti čak i ako se postigne sporazum, (iranski predsjednik Hasan) Rohani predvodi marš mržnje, na kome se pale zastave SAD i Izraela i poziva na smrt SAD i Izraelu i u isto vrijeme se nude koncesije Iranu", rekao je Netanjahu.

On je dodao da sporazum na kome se radi utire put Iranu da napravi više nuklearnih bombi i dovodi u opasnost svijet u cjelini.

"Iran ne krije svoje namjere da nastavi ubilačku agresiju protiv onih s kojima sada pregovara. Možda su sile voljne da popuste pred realnošću koju podržava Iran, a koja uključuje neprestane pozive na uništenje Izraela. Ali mi to nećemo prihvatiti", istakao je izraelski premijer.

Obavještavajući ministre na sjednici vlade o pregovorima, Netanjahu je takođe rekao da ga sporazum, koji se očekuje, podsjeća na sporazum potpisan sa Sjevernom Korejom 1994, dodavši da svijet zna posljedice. On je pokazao ministrima video snimak bivšeg predsjednika Bila Klintona kako hvali sporazum poslije potpisivanja.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je danas novinarima u Beču da strane "donose neke bitne odluke", istakavši da se i dalje nada, iako ima "još nekoliko teških stvari koje valja uraditi", prenijeli su izraelski mediji.

Istovremeno podsjećaju da je Hamnei rekao da su SAD "apsolutno otjelotvorenje arogancije".

"Iranska nacija mora biti spremna da nastavi svoju borbu protiv arogantnih svjetskih sila", rekao je Hamnei, kako su prenijeli izraelski madiji izvještaje TV Press, a ta njegova izjava je protumačena kao pokušaj da se iransko javno mnjenje pripremi za sporazum.

Tokom vikenda Vendi Šerman, vođa pregovaračkog tima SAD, obavijestila je nacionalnog bezbjednosnog savjetnika Netanijahua, Josija Koena, o napretku prvi put od početka najnovije runde pregovora.

Teški pregovori se vode u Beču i još uvijek je nejasno da li je sporazum bliži dok obije strane nagovještavaju da se neće dalje produžavati.

Teško je međutim procijeniti da li su to stvarne procjene ili taktički manevri s ciljem da se pojača pritisak.

Pregovori su prduženi u petak do ponedjeljka. Istog dana iranski predsjendik Ronahni rekao je da su pregovori u osjetljivoj fazi.

Bonus video: