VRIJEME ZA ODLUKU

Pregovarači traže novi rok za dogovor sa Iranom

"Devedeset osam procenata teksta (dogovora) su završena", rekao je izvor blizak pregovorima
0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.07.2015. 07:50h

Predstavnici šest svjetskih sila i Irana su zatražili danas, poslije maratonskih pregovora, produženje postavljenog krajnjeg roka za postizanje dogovora, u cilju postizanja istorijskog sporazuma o spornom iranskom nuklearnom programu.

"Sve je na stolu. Sada je vrijeme za odluku", izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus 15. dana deliktnih razgovora.

Novi krajnji rok za postizanje takvog dogovora nazire se sjutra dok obje strane sagledavaju koliko još zauzeti ministri inostranih poslova šest svjetskih sila mogu da "očiste svoje rasporede" da bi u Beču okončali 13-godišnji zastoj u pregovorima sa Iranom.

Tri prethodna "krajnja" roka u ovoj rundi pregovora - 30. juni, 7. i 9. juli već su propušteni, a pregovoraci ostaju bez ključnog dogovora.

"Devedeset osam procenata teksta (dogovora) su završena", rekao je izvor blizak pregovorima poslije sijaset bilateralnih i multilateralnih pregovora tokom jučerašnjeg dana, prenijela je agencija AFP.

Iran i tzv. Grupa 5 + 1 ministra Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a plus Njemačke pokušavaju da umanje sposobnost Irana da razvije nuklearno oružje u zamjenu za oslobađanje Teherana od međunarodnih ekonomskih sankcija.

Preporučujemo za Vas