PREGOVORI O NUKLEARNOM PROGRAMU

Iran: Ajatolah osudio aroganciju SAD

"SAD predstavljaju savršen primjer arogancije i neka se ta zemlja pripremi za borbu protiv te arogancije", rekao je iranski vrhovni vođa u govoru pred studentima u Teheranu
5 komentar(a)
Ali Hamnei, Foto: Beta/AP
Ali Hamnei, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.07.2015. 08:03h

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, ponovo je u subotu osudio "aroganciju" SAD, tvrdeći da odnosi Irana i SAD ostaju "neprijateljski".

Ali Hamnei je dao izjavu dok se u Beču vode maratonski pregovori između šest velikih sila i Irana o postizanju konačnog sporazuma o spornom nuklearnom programu Irana, čiji rok ističe danas.

"SAD predstavljaju savršen primjer arogancije i neka se ta zemlja pripremi za borbu protiv te arogancije", rekao je iranski vrhovni vođa u govoru pred studentima u Teheranu.

Animozitet prema SAD je uobičajen u Iranu iako su SAD domaćini najvećeg broja iranskih iseljenika.

Ali Hamnei često u govorima pominje nepovjerenje prema SAD, koje optužuje za zavjeru protiv iranskog režima.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine ali ministri te dvije zemlje pregovoraju o nuklearnom programu.

Posle nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora, Grupa 5+1 jedan koju čine SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija i Njemačka, vode maratonske razgovore o postizanju konačnog sporazuma, kojim bi se spriječila mogućnost da Teheran proizvede atomsko oružje.

Zauzvrat bi Iranu bile ukinute ekonomske sankcije.

Dvije strane ne slažu se između ostalog o datumu ukidanja ekonomskih sankcija Iranu.

Iran želi da sankcije budu odmah ukinute, dok se Zapad zalaže za postepeno ukidanje sankcija kad se pokažu prvi rezultati primene sporazuma.

Preporučujemo za Vas