Papa posjetio zloglasni zatvor u Boliviji: "Đavo traži rivalitet, podjele, bande"

Jedan zatvorenik je tražio da se za početak obezbijedi "dostojanstvena ishrana" pošto zatvor troši manje od dolara dnevno na ishranu po zatvoreniku
0 komentar(a)
Zatvorenici, Bolivija, Foto: Reuters
Zatvorenici, Bolivija, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2015. 17:57h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo razgovarao je danas sa zatvorenicima zloglasnog bolivijskog zatvora koji su se žalili na korupciju i loše pravosuđe zbog koji su završili u zatvoru Palmasola.

Papa je pozvao zatvorenike da ne očajavau i da ne dopuste da ih patnje navode na nasilje, dok je zatvorske zvaničnke i čuvare pozvao da rehabilituju zatvorenike i da ih ne ponižavaju.

U razgovoru s papom jedan zatvorenik je rekao da je prisustvovao ubistvu drugog zatvorenika. Drugi osuđenik je rekao da je bio iznenađen kada je vidio da "toliko mnogo ljudi spava na podu kao životinje", pošto u tom zatvoru napravljenom za 800, ima više od 5.000 zatvorenika.

Jedna zatvorenica je govorila o pravosudnom teroru i rekla da su oni koji ne mogu da plate pravdu, osuđeni na patnju. Ona je rekla da je bolivijsko pravosuđe zasnovano na lažima, obmanama i zloupotrebama ovlašćenja.

Zatvorenici su tražili od pape da pomogne i naveli da se situacija malo poboljšala od smrti 36 zatvorenika 2013. u sukobima rivalskih bandi.

Jedan zatvorenik je tražio da se za početak obezbijedi "dostojanstvena ishrana" pošto zatvor troši manje od dolara dnevno na ishranu po zatvoreniku.

Papa je zatražio od zatvorenika da ne očajavaju i poručio da bolivijske vlasti treba da riješe probleme prenatrpanosti zatvora, spore pravde, nasilja i nemogućnosti obrazovanja i rehabilitacije.

"Patnje i lišavanja nas mogu učinti sebičnim u srcima i voditi do sukobljavanja, ali takođe imamo sposobnost da od stvari pravimo priliku za istinsko bratstvo", rekao je papa i poručio zatvorenicima da se ne plaše jedni od drugih zato što "đavo traži rivalitet, podjele, bande".

Poruke solidarnosti sa zatvorenicima u zatvoru Palmasola i čuvarima u saglasnosti je s njegovim pokušajima da dopre do ugnjetenih i marginalizovanih i kao papa u Rimu, a posebno tokom turneje po tri latinskoameričke države.

U najvažnijem govoru na putu, Franjo se juče izvinio za grijehe i zločine Katoličke crkve nad starosjedjelačkim narodima tokom kolonijalnih osvajanja Amerike.

Bonus video: