OD PONEDJELJKA NOVE CARINE

Pompeo: SAD će pobjediti u trgovinskom ratu s Kinom

U jeku trgovinskog nadmentanja između SAD i Kine Vašington je podigao ton prema Pekingu na više frontova, osuđujući tamošnje pritvaranje muslimana, Ujgura, uvodeći sankcije kineskoj vojsci zbog kupovine ruskog oružja i optužujući Kinu da se miješa u predstojeće izbore za Kongres SAD tako što preko carina utiče na Trampovo izborno tijelo
0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Beta/AP
Majk Pompeo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.01.2019. 04:05h

SAD će "pobjediti" u trgovinskom ratus Kinom rekao je danas državni sekretar SAD Majk Pompeo.

"Trgovinski rat koji Kina vodi protiv SAD traje godinama", rekao je Pompeo u televizijskoj emisiji "Foks Njus Sandej", smatrajući Peking odgovornim za sukob s podizanjem carina između dvije zemlje.

Američka administracija Donalda Trampa objavila je da od ponedjeljka stupaju na snagu nove carine od 10 odsto na uvoz iz Kine, u vrednosti od 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila najavljujući nove carinske namete na američke proizvode u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

"Ako to hoćemo da zovemo trgovinskim ratom, rešeni smo da ga pobjedimo...i pobjedićemo", rekao je šef američke diplomatije.

On je obećao da će postići da se Kina ponaša kao što treba da se ponaša jedna svjetska sila: da bude transparentna i da poštuje pravnu državu.

"Ne treba krasti intelektualnu svojinu" i treba poštovati "osnovne principe trgovine širom sveta, jednakost i reciprocitet", rekao je Pompeo.

Pompeo je dodao da je predsjednik Tramp to rekao svom kineskom kolegi Si DĐnpingu "koga jako cijeni", i da to Amerikanci traže, a američki radnici zaslužuju.

U jeku trgovinskog nadmentanja između SAD i Kine Vašington je podigao ton prema Pekingu na više frontova, osuđujući tamošnje pritvaranje muslimana, Ujgura, uvodeći sankcije kineskoj vojsci zbog kupovine ruskog oružja i optužujući Kinu da se miješa u predstojeće izbore za Kongres SAD tako što preko carina utiče na Trampovo izborno tijelo.