OD DOLASKA NA VLAST

Kim Džong Un pogubio 70 funkcionera

Analitičari navode da Kim koristi strah kako bi učvrstio svoju vlast, ali upozoravaju da ti napori neće dati rezultate ako on ne unaprijedi posrnulu sjevernokorejsku privredu
7 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2015. 11:11h

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Jun Bjung-se danas je rekao da je u Sjevernoj Koreji izvršeno 70 pogubljenja funkcionera otkad je lider te zemlje Kim DŽong Un preuzeo vlast krajem 2011. godine.

Jun Bjung-se je na forumu u Seulu istakao da Kimova "vladavina terora" podstiče građane Sjeverne Koreje da bježe u Južnu Koreju, ne precizirajući niti otkrivajući kako je došao do tih podataka, prenosi agencija AP.

Kim je, otkad je krajem 2011. preuzeo vlast poslije smrti svog oca Kim DŽong Ila, izvršio više čistki na državnom vrhu, uklonivši sa vlasti ključne članove stare vladajuće garniture.

Analitičari navode da Kim koristi strah kako bi učvrstio svoju vlast, ali upozoravaju da ti napori neće dati rezultate ako on ne unaprijedi posrnulu sjevernokorejsku privredu.

Vlada u Pjongjangu je oštro reagovala na komentare šefa južnokorejske diplomatije, nazivajući ih propagandom u nacističkom stilu, koja ima za cilj kaljanje ugleda Sjeverne Koreje.

Državna novinska agencija te zemlje KCNA je izjave Jun Bjung-sea nazvala glasinama i "čistim lažima".

"Lažna propaganda predstavlja najnižu politički motivisanu konspirativnu farsu, koja ima za cilj da oda utisak nelagode i straha u redovima najviših zvaničnika Sjeverne Koreje", ocenila je KCNA, dodajući da su južnokorejski mediji postali toliko dobri u laganju da "mogu da posrame čak i naciste".