SAD: Američki avioni presreli ruske bombardere

Dva aviona američkih vazduhoplovnih snaga "F-22" uzletjela su iz baze na Aljasci kako bi presrela dva ruska strateška bombardera "Tu-95"
54 pregleda 25 komentar(a)
SAD, Rusija, F 22 , Avion, Foto: Shutterstock
SAD, Rusija, F 22 , Avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2015. 11:18h

Dok se u SAD proslavljao Dan nezavisnosti, američki borbeni avioni uzetjeli su kako bi presreli dva para ruskih bombardera blizu obala Aljaske i Kalifornije, izjavila su dvojica zvaničnika odbrane za američku TV mrežu "Foks njuz".

Prvi incident dogodio se blizu obale Aljaske 4. jula u 10.30 sati po lokalnom vremenu, kada je NORAD (Sjevernoamerička komanda vazduhoplovne odbrane) poslao dva F-22 aviona koja su ih presrela. Iako Rusi nijesu narušili vazdušni prostor SAD, Pentagon je istakao da bi se to "sigurno dogodilo da ih lovci američke vojske nijesu spriječili u tome".

Dva aviona američkih vazduhoplovnih snaga "F-22" uzletjela su iz baze na Aljasci kako bi presrela dva ruska strateška bombardera "Tu-95".

Drugi incident dogodio pola sata kasnije, blizu centralne obale Kalifornije, kada su dva aviona "F-16" uzletjela sa nepoznate lokacije kako bi presrela još jedan par ruskih bombardera "Tu-95".

Portparol Američke vazduhoplovne odbrane (NORAD) nije želio da potvrdi da li su bombarderi bili naoružani. "Nijednog trenutka nijedan od bombardera nije ušao u suvereni vazdušni prostor sjeverne Amerike", rekao je portparol.

Nijedan od zvaničnika nije želio da otkrije koliko su zapravo blizu američke obale bombarderi bili, izvijestila je američka TV mreža.

Penzionisani general Tomas Meklerni, koji je godinama bio na čelu NORAD-a, izjavio je da je ovo "očigledna provokacija Vladimira Putina, koji testira Baraka Obamu".

Ovo je prvi put još od Hladnog rata da se ovako blizu granica jedne od dvije sukobljene sile dešava incident ove vrste.

Sličan incident dogodio se 4. jula 2013. godine.

Bonus video: