Keri: Spremni smo i da napustimo pregovore sa Iranom

Keri je kazao da su, zapravo, ostvarili stvarni napredak, ali još nijesu tamo gdje treba da budu po nekoliko najtežih pitanja
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2015. 19:09h

Iran i Sjedinjene Američke Države (SAD) ostvarili su napredak po pitanju nuklearnog sporazuma, ali postoji nekoliko teških pitanja koja treba riješiti, i Vašington je spreman da, ukoliko do toga ne dođe, pregovore napusti, rekao je američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je kazao da su, zapravo, ostvarili stvarni napredak, ali još nijesu tamo gdje treba da budu po nekoliko najtežih pitanja.

„Ukoliko ne budemo imali sporazum i postoji apsolutna beskompromisnost i nespremnost za pokretanje pitanja koja su za nas važna, predsjednik SAD Barak Obama je uvijek govorio da smo spremni da pregovore napustimo“, dodao je Keri.

On je danas razgovarao sa šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom u bečkom hotelu Pale Koburg, gdje pregovori ulaze u deveti dan, prenosi Tanjug.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom aprila, Iran i šest sila postigli su u Lozani dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamjenu za suspenziju sankcija.

Tokom pregovora odlučeno je, međutim, da se rad na sporazumu produži do 7. jula.

Bonus video: