POSLIJE DVA NEUSPJEHA

Ruska raketa dovezla zalihe do svemirske stanice

Prethodna raketa s tovarom za svemirsku stanicu neuspješno je lansirana u aprilu, a prošle nedjelje američka letjelica "Falkon 9" kompanije SpaceX, raspala se neposredno poslije polijetanja. Lansiranje je takođe bilo neuspješno i oktobra s tovarom NASA-e
221 pregleda 7 komentar(a)
Međunarodna svemirska stanici ISS, Foto: Shutterstock
Međunarodna svemirska stanici ISS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2015. 14:55h

Ruska svemirska raketa bez posade uspješno je danas donijela zalihe Međunarodnoj svemirskoj stanici, gdje je željno očekivala posada poslije neuspjeha dvije prethodne misije za snabdjevanje stanice.

Letjelica "progres M-28M" je sa 2,5 tone goriva, kiseonika, vode, hrane i drugih potrepština lansirana u petak s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Ruski kontrolni centar saopštio je da je letjelica danas uspješno pristala uz svemirsku stanicu.

U posadi Međunarodne svemirske stanice su Rusi Genadij Padalka i Mihail Kornienko i Amerikanac Skot Keli.

Prethodna raketa s tovarom za svemirsku stanicu neuspješno je lansirana u aprilu, a prošle nedjelje američka letjelica "Falkon 9" kompanije Spejsiks (SpaceX), raspala se neposredno poslije polijetanja. Lansiranje je takođe bilo neuspješno i oktobra s tovarom NASA-e.

Uprkos tim neuspjesima, NASA tvrdi da je Međunarodna svemirska stanica dobro opskrbljena sve do oktobra.

Program Međunarodne svemirske stanice je jedan od rijetkih u kojima nisu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini.

Zalihe na stanicu nose ruske rakete i rakete američke privatne kompanije Spejsiks i Orbital sajnses (Orbital Sciences), a astronaute prevoze isključivo letjelice ruskog državnog Roskosmosa.

Spejsiks se nada da bi mogao da od decembra 2017. šalje i ljude u svemir.