ISTORIJSKA POSJETA

SAD spremaju crveni tepih za komunističkog šefa Vijetnama

Trongu u čast biće upriličena svečana večera u organizaciji Američke privredne komore - bastiona američkog slobodnog preduzetništva
68 pregleda 2 komentar(a)
Ngujen Fu Trong, Foto: Beta/AP
Ngujen Fu Trong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2015. 09:00h

Predsjednik Komunističke partije Vijetnama Ngujen Fu Trong će se kao de-fakto vođa svoje zemlje sastati sa predsjednikom SAD Barakom Obamom u Vašingtonu.

Ngujen Fu Trong nema nikakvu zvaničnu fuknkciju u vladi, ali, kako ocjenjuje Asošiejted pres, ne iznenađuje to što će upravo on otići u posjetu SAD, na sastanak sa američkim predsjednikom.

Trongu u čast biće upriličena svečana večera u organizaciji Američke privredne komore - bastiona američkog slobodnog preduzetništva.

Ekonomski imperativi doveli su SAD i Vijetnam, prije 20 godina, do normalizacije odnosa, a ti imperativi su ključ daljeg razvoja odnosa.

Predsjednik SAD Bil Klinton je 11. jula 1995. godine proglasio normalizaciju odnosa između nekadašnjih ratnih neprijatelja, pošto je prethodno ukinuo ekonomske sankcije Vijetnamu.

Sankcije su uvedene 1975. godine pošto su ratnu pobjedu u Vijetnamu odnijeli komunisti, a SAD se povukle iz te zemlje.

U međuvremenu, ogorčenost na obje strane je ustuknula pred pragmatizmom. Socijalističkim planerima u Vijetnamu bila je potrebna pomoć da pokrenu ekonomiju, a američki poslovni krugovi su ocijenili da im je bolje da uđu na vijetnamsko tržište prije konkurencije iz Azije i Evrope.

Odnosi su sada prijateljski, ali ne i intimni, a američki zvaničnici žele da oni budu bolji.

Trong je svoj odlazak u SAD, najavljen za utorak, nazvao "istorijskom posjetom".

On očekuje da će Obama ove godine uzvratiti posjetu, mada Bijela kuća to nije potvrdila.

Vijetnam je nervozan zbog kineskog ekspanzionizma u Južnom kineskom moru pa, kako ocjenjuje Asošiejted pres, ne bi imao ništa protiv da SAD pribjegnu oštrijoj retorici prema vlastma u Pekingu.

"Vjerujemo da SAD, kao jedna od vodećih svjetskih sila i članica Savjeta bezbjednosti UN, ima veliki interes i odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u svijetu, naročito u azijsko-pacifičkom regionu", izjavio je Tong za AP.

Koristeći pažljivi diplomatski jezik, Tong je izrazio nadu "da će SAD nastaviti da koriste adekvatan jezik i poduzimaju adekvatne poteze kao doprionos mirnom rješenju sporova (u Južnom kineskom moru) u skladu sa međunarodnim pravom, kako bi se očuvali mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu i u svijetu".