"MEHANIZMI KOORDINACIJE SA RUSIJOM PRAVILNO KORIŠĆENI"

Izraelska vojska odbacila tvrdnje da se krila iza ruskog aviona

Petnaest ruskih vazduhoplovaca je ubijeno kada je njihov avion greškom oborila sirijska protivazdušna odbrana kraj Latakije
3 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2019. 04:25h

Izraelska vojska je danas rekla da su mehanizmi koordinacije s Rusijom pravilno korišćeni prije nego što je ruski vojni avion oboren nad Sirijom prošle nedjelje i odbacila tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane da je ona za to kriva, ponovivši da je to bila sirijska greška.

To je odgovor na optužbe Moskve da Izrael valja kriviti za incident u kome je poginulo 15 ruskih vojnika, prenijeli su izraelski mediji.

U izvještaju u kome se detaljno navode okolnosti incidenta rusko Ministarstvo odbrane je optužilo Izrael da su izraelski borbeni avioni „F-16“ koristili ruski izviđački avion „ Iljušin Il-20“ kao štit od sirijskih protivavionskih raketa nakon napada na mete kraj lučkog grada Latakije u Siriji.

U današnjem saopštenju izraelska vojska je porekla da se krila iza ruske letjelice i navela da je delegacija predvođena šefom izraelske avijacije general-majorom Amikamom Norkinom predstavila visokim ruskim oficirima rezultate izraelske istrage obaranja aviona, tvrdeći da je to učinjeno pomno, profesionalno i detaljno.

„Puni, precizni i činjenični detalji su poznati profesionalcima koji se bave ( incidentom) u ruskoj vojsci i jasno pokazuju da su mehanizmi za izbjegavavanje konflikta pokrenuti na vrijeme, kao i u posljednje dvije i po godine“, navedeno je uz aluziju na hotlajn vezu izmedju dvije vojske u saopštenju u kome se dodaje: „ Izraelske vazduhoplovne snage se nisu krile iza bilo kog aviona i izraelski avioni su bili u izraelskom vazdušnom prostoru kada su sirijske rakete pogodile ruski avion“.

Petnaest ruskih vazduhoplovaca je ubijeno kada je njihov avion greškom oborila sirijska protivazdušna odbrana kraj Latakije.

Izrael je za incident optužio sirijsku nesmotrenost i nasumično ispaljivanje raketa S-200 ruske proizvodnje.

Uz to je najavljeno da će Izrael nastaviti da sprječava naoružavanje terorističkih organizacija unaprijeđenim oružjem.

Ta zemlja je odmah poslije udara u ponedjeljak uveče potvrdila da ga je izvela, što inače ne čini.

Takođe je rečeno da je meta bilo sirijsko postrojenje oružja namijenjeno proiranskom Hezbolahu, koji se u Siriji, kao i iranske snage, bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara Asada. 

Izrael nastoji da spriječi utvrđivanje Irana u susjednoj Siriji.