Tunis: Proglašeno vanredno stanje, smijenjni brojni zvaničnici

Nekoliko zvaničnika Tunisa, uključujući i guvernera Susa, smijenjeno je danas poslije nedavnog napada u kojem je poginulo 38 turista, saopštili su izvori bliski vladi u Tunisu
0 komentar(a)
Beži Kaid Esebsi, Foto: Reuters
Beži Kaid Esebsi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2015. 19:40h

Predsjednik Tunisa Beži Kaid Esebsi proglasio je danas vanredno stanje u zemlji, osam dana poslije napada u kojem je ubijeno 38 turista na plaži jednog hotela, javila je agencija Frans pres.

Nekoliko zvaničnika Tunisa, uključujući i guvernera Susa, smijenjeno je danas poslije nedavnog napada u kojem je poginulo 38 turista, saopštili su izvori bliski vladi u Tunisu.

"Pored toga što je bilo bezbjednosnih propusta, bilo je propusta i na političkoj strani", izjavio je Frans presu predstavnik vlasti Dafer Neži i dodao da je smijenjen guverner Susa gdje se 26. juna dogodio napad.

Neži je rekao da je smijenjeno nekoliko policijskih funkcionera, među kojima tri iz Susa.

Esebsi je izjavio danas da njegova zemlja "nije bezbjedna od novih ekstremističkih napada", nakon što je nešto ranije proglasio vanredno stanje u državi.

Esebsi je u obraćanju naciji rekao da će vanredno stanje trajati 30 dana i da je uvedeno kako bi se izbjegao kolaps države, prenijela je agencija AP.

Vanredno stanje u Tunisu daje dodatna ovlašćenja vojsci i policiji.

Vanredno stanje je ukinuto u martu 2014. godine, a bilo je na snazi od januara 2011. godine poslije bjekstva predsjednika Zinea el Abidina Bena Alija pred početak uličnih demonstrancija koje su pokrenule "arapsko proljeće".

Poslije revolucije, Tunis se sve više suočava s porastom džihadističkih napada, koji su odgovorni za smrt nekoliko desetina vojnika i policajaca.

Sunitski ekstremisti iz Islamske države izvršili su dva napada u Tunisu za tri mjeseca. Ukupno 59 turista ubijeno je Tunisu - 21 osoba u centru glavnog grada u muzeju Bardo u martu i 38 osoba 26. juna u turističkom ljetovalištu u Susu.

Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je nedavno u intervjuu za britansku televizijsku mrežu BBC da je policija bila suviše spora u reagovanju na napade, priznajući prvi put da je bilo bezbjednosnih propusta.

Bonus video: