Mask se povlači sa jedne pozicije u Tesli i plaća 20 miliona dolara kazne

Po mnogima, Mask se ovakvom odlukom "izvukao" jer je u dogovoru sa Američkom komisijom za vrijednosne papire (SEC) i dalje ostao na poziciji izvršnog direktora firme
0 komentar(a)
Elon Mask, Foto: Reuters
Elon Mask, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2018. 07:19h

Elon Mask će se povući sa pozicije upravnog odbora "Tesle", dok će on i kompanija platiti po 20 miliona dolara kazne regulatoru tržišta, prenosi Rojters.

Po mnogima, Mask se ovakvom odlukom "izvukao" jer je u dogovoru sa Američkom komisijom za vrijednosne papire (SEC) i dalje ostao na poziciji izvršnog direktora firme.

SEC je u četvrtak optužio Maska da je obmanuo javnost i investitore svojim tvitovima o privatizaciji firme, i njenog povlačenja sa berze. Mask je stavio i cijenu za dionice od 420 dolara, što je dovelo do rasta istih od čak 11 odsto.

Kanadski izumitelj je time svjesno obmanuo javnost, jer o privatiuzaciji nije pričao ni sa jednim finansijerom.

Dioničari Tesle tako mogu da odahnu, jer su se bojali duge pravne bitke koje bi ionako opterećenu kompaniju gurnuli u nove probleme, što bi dovelo i do pada na berzi.

Finansijski stručnjaci i ulagači vjeruju da će ovaj dogovor Maska i SEC-a ojačati Teslu, jer firma godinama gomila gubitke, ali sa druge strane konstanto privlači nove investitore.

Kompanija sada mora da izabere novog nezavisnog predsjendika upravnog odbora, kao i osobu koja će kontrolisati Maskov odnos sa janvošću.

Bonus video: