TRAŽI SE KVALITET

Komunistička partija Kine broji 88 miliona članova

Kada se uračunaju smrt i druge vrste gubitaka članova, Komunistička partija se u 2014. godini proširila za 1,1 milion članova, što je povećanje od 1,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu
2 komentar(a)
Kiina Komunistička partija kongres, Foto: Reuters
Kiina Komunistička partija kongres, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2015. 10:37h

Komunistička partija Kine regrutovala je prošle godine gotovo 15 odsto manje novih članova, u nadi da će kvalifikovaniji kandidati proširiti njenu vodeću ulogu u kineskom društvu.

Kada se uračunaju smrt i druge vrste gubitaka članova, Komunistička partija se u 2014. godini proširila za 1,1 milion članova, što je povećanje od 1,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ona sada ima 87,79 miliona pripadnika, saopštio je partijski Organizacioni biro.

Istovremeno, još 56.000 partijskih jedinica je dodato u kancelarije, kompanije i druge organizacije, pa ih sada u cijeloj zemlji ima 4,36 miliona.

Međutim, vrbovanje novih članova palo je za 14,6 odsto. Na ovaj način je u stranku ušlo dva miliona ljudi, to jest 351.000 ljudi manje nego u 2013. godini.

Među novajlijama, 82 odsto je mlađe od 35 godina, a 38 odsto ima najmanje srednjoškolsku diplomu - što je za 2,6 odsto više nego u 2013. godini.

"Komunistička partija Kine nastavlja s rafiniranim razvojem svoje strukture. Kvalitet njenih članova nikad ne prestaje da se unapređuje", saopštio je Organizacioni biro.

Ova strategija odražava odlučnost predsjednika Kine i Komunističke partije Kine Si Đinpinga da ojača partijsku kontrolu nad vojskom, administracijom, ekonomskim životom i nevladinim organizacijama.

Si je krenuo i u opsežnu kampanju protiv korupcije u kojoj su se hiljade partijskih kadrova našle pod istragom zbog zloupotreba.