Portoriko ne može da otplati svoje dugove

Tokom nekoliko decenija ekonomske krize, dug Portorika se udvostručio, dok investitori strahuju da će zemlja uskoro ostati bez novca
0 komentar(a)
Portoriko, Foto: Beta/AP
Portoriko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.06.2015. 17:23h

Vlasti Portorika saopštile su da ta ostrvska država nije u mogućnosti da otplati 70 milijardi dolara duga, prenosi danas list Njujork tajms.

"Ne možemo da otplatimo dug. Nema druge opcije, volio bih da postoji. To nije političko pitanje, već čista matematika", izjavio je guverner Portorika Alehandro Garsia Padiljo.

Padiljo i drugi zvaničnici Portorika koje ima slobodan status u okviru Komonvelta, kao država povezana sa SAD, naveli su da će zatražiti ustupke kreditora.

Njujork tajms prenosi da bi ustupci bili odlaganje otplate djelova duga na pet godina ili produženje otplate cijelog duga.

Tokom nekoliko decenija ekonomske krize, dug Portorika se udvostručio, dok investitori strahuju da će zemlja uskoro ostati bez novca.

Kao zemlja Komonvelta, Portoriko ne može da ode pod stečaj, što znači da bi rješavanje ekonomske krize moglo da potraje godinama.

Finansijski problemi te karipske zemlje sa 3,6 miliona stanovnika, potresli su tržište američkih obeznica, posebno pošto je grad Detroit proglasio nesolventnost 2013. godine.

Portoriko, koga nazivaju i "Grčki Karibi" u sastavu je SAD od 1898. godine, ima dug veći od američke savezne države Kalifornije i države Njujork.

Upozorenje koje je uputilo Portoriko podudara se s teškom ekonomskom krizom u Grčkoj kojoj prijete bankrot i izlazak iz eurozone.

Bonus video: