MINISTAR TVRDI:

Papa Franjo će u Boliviji žvakati lišće koke

Glavni grad Bolivije La Paz leži na oko 3650 metara nadmorske visine, jedna je od najviših svjetskih prijestolnica, a stanovnici se već vjekovima protiv visinske bolesti bore žvakanjem lišća koke
10 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 15:50h

Papa Franjo rado bi probao kako je žvakati lišće koke kad u julu posjeti Boliviju, izjavio je u nedjelju na državnoj televiziji ministar te zemlje.

Glavni grad Bolivije La Paz leži na oko 3650 metara nadmorske visine, jedna je od najviših svjetskih prijestolnica, a stanovnici se već vjekovima protiv visinske bolesti bore žvakanjem lišća koke.

Iako im je najvažniji sastojak kokain, neprerađeni su listovi koke legalno i u masovnoj upotrebi u Boliviji i ostalim zemljama na Andima. Domorodačko stanovništvo, među njima je i bolivijski predsjednik Evo Morales, staju u obranu žvakanja lišća koke, a biljku smatraju svetom.

"Ponudili smo papi čaj od koke ili nešto drugo za visinsku bolest", rekao je ministar kulture Marko Mačikao u intervjuu. "On je izričito rekao da hoće žvakati lišće koke pa ćemo svetoga oca dočekati sa svetim kokinim lišćem", rekao je.

Vatikan nije komentisao tu vijest.