SAD, Kanada i Meksiko postigli sporazum o slobodnoj trgovini

"USMCA će našim radnicima, poljoprivrednicima, uzgajivačima i preduzećima pružiti kvalitetan trgovinski sporazum koji će obezbijediti slobodnija tržišta, pravedniju trgovinu i solidan ekonomski rast u našem regionu", navodi se u saopštenju
59 pregleda 0 komentar(a)
SAD, Meksiko, Kanada, Foto: Shutterstock
SAD, Meksiko, Kanada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.10.2018. 06:35h

Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanada i Meksiko postigli su sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi, navodi se u zajedničkom saopštenju SAD-Kanada.

Sporazum SAD-Meksiko-Kanada USMCA, postignut je u nedjelju uveče, zamijeniće sporazum iz 1994. godine.

"USMCA će našim radnicima, poljoprivrednicima, uzgajivačima i preduzećima pružiti kvalitetan trgovinski sporazum koji će obezbijediti slobodnija tržišta, pravedniju trgovinu i solidan ekonomski rast u našem regionu", navodi se u saopštenju.

Sporazum je postignut samo 90 minuta prije isteka roka koji su nametnule SAD Kanadi da se pridruži dogovoru koji su prethodno postigli Meksiko i Vašington.

Sporazum omogućava američkim farmerima veći pristup kanadskom tržištu mlijeka, ali zadržava proces rješavanja sporova koje su SAD željele da odbace i nudi zaštitu Kanadi ako Trump nastavi sa planovima za nametanje carina na automobile, kamione i auto djelove uvezene u SAD.

"Ovo je dobar dan za Kanadu", rekao je kratko kanadski premijer Džastin Trudo.

Meksički pregovarač Hesus Seade tvitovao je da je Meksiko zadovoljan trilateralnim dogovorom.

Bonus video: