Južna Koreja: Broj žrtava MERS-a porastao na 32

Prva osoba kod koje je dijagnostifikovan MERS u Južnoj Koreji bio je pacijent koji se vratio iz Saudijske Arabije
0 komentar(a)
MERS, Foto: Beta/AP
MERS, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.06.2015. 09:08h

Još jedna osoba preminula je u Južnoj Koreji u protekla 24 sata od komplikacija koje je izazvao bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), čime je broj žrtva od ovog oboljenja povećan na 32, saopštilo je danas južnokorejsko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je saopštilo da je u subotu preminuo 55-godišnji muskarac, čime procenat smrtnosti od MERS trenutno iznosi 17,5 odsto, prenio je AFP.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Južne Koreje, u ovom trenutku nema novih slučajeva obolijevanja od MERS, od 189 zaraženih osoba, 59 je na liječenju u bolnicama, dok je stanje 15 pacijenata kod kojih je dijagnostikovana MERS stabilno.

Južna Koreja je postala druga po zemlja po broju slučajeva MERS u svijetu, odmah nakon Saudijske Arabije.

U karantinu u južnokorejskim bolničkim ustanovama ili kod kuće nlazi se 2.562 osoba. Ukupno 91 osoba se oporavila od MERS-a, dok je 15 osoba u kritičnom stanju.

Prva osoba kod koje je dijagnostifikovan MERS u Južnoj Koreji bio je pacijent koji se vratio iz Saudijske Arabije.

Taj 68-godišnji muškarac je posjetio četiri zdravstvene ustanove i zarazio druge pacijente i ljekare prije nego što mu je postavljena tačna dijagnoza.

Ovu bolest, koja je prvi put otkrivena kod ljudi 2012, izaziva koronavirus iz iste familije kao i virus koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom (SARS). Ne postoje lijek niti vakcina.

Bonus video: