Uprkos gnijevu Rusije: Liberman najavio da će Izrael nastaviti da djeluje u Siriji

Liberman je rekao da razumije početnu ljutnju Rusije na Izrael iako je naglasio da nema izraelske odgovornosti za pad aviona
52 pregleda 0 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.09.2018. 11:02h

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman optužio je danas "neodgovorne i neprofesionalne" operatore sirijske odbrane za obaranje ruskog izviđačkog aviona tokom izraelskog udara iz vazduha u ponedjeljak uveče.

U intervjuu za izraelski vojni radio on je najavio, uprkos gnijevu Rusije, da će Izrael nastaviti da djeluje u Siriji protiv aktivnosti Irana u toj susjednoj zemlji.

"Učinićemo sve što je neophodno, kako bi branili bezbjednost građana Izraela. Po tom pitanju nemamo alternative", rekao je Liberman, dodavši da razumije početnu ljutnju Rusije na Izrael iako je naglasio da nema izraelske odgovornosti za pad aviona.

On je razgovarao u utorak s ruskim kolegom i kaže da je razumio atmosferu u tom trenutku.

"Prihvatam ocjenu predsjednika Rusije da je to bila tragična nesreća ali za tu tragičnu nesreću je odgovorna vojska Asada (sirijskog predsjednika Bašara)", rekao je Liberman, ponovivši ranije tvrdnje Izraela da su izraelski avioni već bili u izraelskom vazdušnom prostoru dok je još uvijek dejstvovala sirijska protivvazdušna odbrana.

Komandant izraelske vojske Gadi Ajzenkot se pridružio Libermanu u izražavanju saučešća za pogibiju svih 15 članova posade ruskog aviona.

"Ove nedjelje su takođe IDF (Izraelske odbrambene snage) dejstvovale na sjeveru kako bi spriječile našeg neprijatelja da dostigne unapređene sposobnosti koje prijete državi izrael. Na nesreću sirijske snage su pogodile ruski avion i mi se pridružujemo u tuzi porodica i ruske vojske", rekao je Ajzenkot.

U ponedjeljak oko 22.00 su četiri izraelska borbena aviona F-16 izvela vazdušni udar na sirijsko postrojenje oružja kraj lučkog grada Latakije.

Izraelska vojska tvrdi da je oružje na tom mjestu bilo namijenjeno proiranskom libanskom Hezbolahu, što se Izrael zarekao da će spriječiti.

Za vrijeme udara sirijska protivvazdušna odbrana je ciljala izraelske avione i rakete. Izrael tvrdi da se to nastavilo i nakon što su izraelski avioni odletjeli i tada je pogođen ruski avion.

Izrael i Rusija blisko sarađuju u aktivnostima u i nad Sirijom kako bi se takvi incidenti izbjegli.

Izraelska vojska tvrdi da je upozorila Rusiju unaprijed o napadu, dok Moskva kaže da je to učinjeno u "posljednjem minutu" i da nije bilo vremena da ruski avion odleti na bezbjedno.

Liberman je potvrdio u intervjuu da će Izrael u potpunosti sarađivati s Rusijom u istrazi.

Bonus video: