Hodžis: Putin želi razdor između evropskih država članica NATO i SAD

Najnovije žustre reakcije Kremlja o planovima NATO za stacioniranje teške opreme u istočnoj Evropi Hodžis smatra svjesnom pretjeranom reakcijom
3 komentar(a)
Frederik Ben Hodžis, Foto: Beta-AP
Frederik Ben Hodžis, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.06.2015. 11:31h

Glavnokomandujući američke vojske u Evropi general Ben Hodžis vjeruje da će konflikt s Moskvom trajati još par godina.

On ističe da predsjednik Rusije Vladimir Putin želi da stvara razdor između evropskih država članica NATO i SAD.

Zbog toga, kako je rekao u intervjuu bečkim dnevnicima "Standard" i "Prese", neophodno je da zapad obrazrivije prati kako Moskva, na primjer u medijima u Njemačkoj i Italiji, investira.

Najnovije žustre reakcije Kremlja o planovima NATO za stacioniranje teške opreme u istočnoj Evropi on smatra svjesnom pretjeranom reakcijom.

"Radi se o pretjeranoj reakciji. Pogledajte samo brojke - oko 250 tenkova, naoružanih vozila i haubica, koje će biti raspodijeljene na sedam država"“, ukazao je Hodžis.

Na pitanje da li bi Rusija mogla napasti državu članicu NATO američki general je rekao da se nada da ne može.

"Međutim, ne poznajem nikog ko je računao s tim da će biti napadnut Krim. Moja odgovornost kao komandanta je da pripremim snage za sve moguće slučajeve. Siguran sam da Putin ne želi nikakvu borbu sa NATO, ali sam isto tako uvjeren da želi da vidi raspad NATO“, naglasio je on dodajjući da se radi o zastrašivanju kako bi potencijalni agresor bio odvraćen od napada."

Kao naznaku da Rusija teži da stvara razdor između evropskih članica NATO i SAD američki general vidi u količini novca koju Moskva investira u medije u Evropi.

"Raša Tudej troši velike svote novca u Njemačkoj, ali i Italiji. To je hibridni rat. Nema dugih kolona ruskih tenkova koji upadaju u neku zemlju, već se radi na održavanju temperature tijesno ispod 100 stepeni, da se pravo izvrće, informacije šire i podstiče sumnja", objasnio je Hodžis.

On upozorava da bi Rusija mogla da stvori scenario u jednoj zemlji NATO i onda kaže i da mora djelovati kako bi zaštitila etničke Ruse.

Hodžis je naglasio da ova vrsta rata nije ništa nepoznato, ukazujući na činjenicu kako je započeo Drugi svjetski rat - na optužbama, dezinformacijama.

Važno je, kako ističe, da demokratske države na zapadu utvrde kako će opstati na informativnom prostoru ako jedna strana koristi lažne informacije umjesto raketa i artiljerije.

Upitan o broju ruskih vojnika u Ukrajini Hodžis je kazao da je nemoguće dati tačne brojke, jer se mogu mijenjati u roku od dva sata, pošto postoji mnoštvo pomjeranja na rusko-ukrajinskoj granici.

Prema njegovim riječima nesumnjivo postoji sistem za vazdušnu odbranu, rakete dugog dometa i sredstva za elektronsko vođenje rata.

"Toliko raketa je ispaljeno da je nemoguće da se one prave u podrumu jedne zgrade, već ta oprema dolazi iz industrijske baze jedne države koja obezbjeđuje stalno snabdijevanje municijom i gorivom“", podvukao je Hodžis.

On je istakao da ne predstavlja nikakvo kršenje sporazuma NATO-Rusija što SAD obučava ukrajinske vojnike na zahtjev Kijeva.

"Mogu samo podsjetiti kako je general Gračov 1995.došao u sjedište NATO kako bi razgovarao kako ruski vojnici mogu biti uključeni u Bosni. On je dobio aplauz. Mi ljudi u uniformi želimo saradnju i možemo brzo da se vratimo saradnji čim se Rusija povuče sa Krima, poštuje suverneitet Ukrajine I kontroliše pobunjenike"”, poručio je Hodžis.

Najavu Rusije da će proizvesti 40 novih nuklearnih raketa on je okarakterisao neodgovornom.

"Šta je zapad učinio da Putin vjeruje da mu je potrebno 40 novih nuklearnih oružja. Ništa. Ko ga je provocirao“, upitao je on dodajući rekavši da je ovo problem koji će potrajati par godina."

Istovremeno je naglasio da bi razoružanje, usljed ovakve agresije, samo ohrabrilo nekog poput predsjednika Putina.

Bonus video: