Guverner Luizijane ušao u trku za predsjednika SAD

Džindal je prvi Amerikanac indijskog porijekla koji je došao na guvernersko mjesto i može da se pohvali političkom karijerom u kojoj je za kratko vrijeme postigao mnogo: postao je državni sekretar za zdravstvo Luizijane kad je imao 24 godine, izabran je u Predstavnički dom SAD kad je imao 32 godine, a za guvernera Luizijane četiri godine kasnije
0 komentar(a)
Bobi Džindal, Foto: Reuters
Bobi Džindal, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2015. 08:24h

Guverner američke savezne države Luizijana Bobi Džindal (Bobby Jindal) uključio se danas u izbore za nominaciju republikanskog kandidata za predsjednika SAD, predstavlajući sebe kao "onog koji radi" među "gomilom pričalica".

Džindal je sposoban guverner, ali je u političkoj sijenci, pa je njegov pokušaj da se izdvoji među drugim, poznatijim takmičarima u republikanskim nominacijama - na dugom štapu, a njegove šanse za uspjeh u velikoj mjeri zavise od toga hoće li zadobiti simpatije religioznih glasača, što je polje za koje je zainteresovano više njegovih konkurenata.

"Imao gomilu velikih pričalica u trci za predsjednika", rekao je Džindal rano jutros na svom prvom predizbornom skupu. "Vrijeme je za onog koji radi. A ja nisam u trci za predsjednika da bi postao neko. Ja sam u trci za predsjednika da bih nešto uradio."

Džindal je prvi Amerikanac indijskog porijekla koji je došao na guvernersko mjesto i može da se pohvali političkom karijerom u kojoj je za kratko vrijeme postigao mnogo: postao je državni sekretar za zdravstvo Luizijane kad je imao 24 godine, izabran je u Predstavnički dom SAD kad je imao 32 godine, a za guvernera Luizijane četiri godine kasnije.

Međutim, u njegovoj stranačkoj konkurenciji ne manjka iskusnih političara, a neki, za razliku od njega, imaju status političkih zvijezda. On je već 13. republikanac koji je istakao kandidaturu za kandidata stranke na izborima sa predsjednika SAD. Demokrate su do sada istakle četiri kandidata.

Džindal je juče obznanio kampanju. Plan mu je da se usredsredi na populaciju socijalnih konzervativaca, koju je mjesecima često obilazio, i namjerava sebe da predstavi kao "najmlađeg kandidata s najdužom radnom biografijom", kažu analitičari.

Džindal nije popularan u svojoj Luizijani, gdje ga i republikanci i demokrate krive za višestruke budžetske krize, tvrdeći da je njegova finansijska politika u funkciji njegovih političkih ambicija. On je sačekao da državno zakonodavno tijelo nekako zatvori budžetsku rupu od 1,6 milijarde dolara prije no što je objavio da se uključuje u trku za republikansku predsjedničku nominaciju.

Mjesecima je gradio reputaciju putujući u one američke države koje su velika glasačka baza, naročito u Ajovu, gdje se fokusirao na hrišćanske konzervativce. Pretendenti na evangelističko glasačko tijelo su, međutim, i teksaški senator Ted Kruz i bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi.

Podizan je kao hinduista, ali se kao tinejdžer preobratio u hrišćanstvo. Dok se zagrijavao za predsjedničku kampanju, izdao je izvršno guvernersko naređenje kojim se daju specijalne garantije "vjerske slobode" onim žiteljima Luizijane koji se protive homoseksualnim brakovima.

Džindal smatra da su guverneri bolji kao predsjednički kandidati, ali taj isti argument potežu i drugi republikanski pretendenti na predsjedničku kandidaturu poput guvernera Viskonskina Skota Vokera, guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, Džona Kasića iz Ohaja i bivšeg guvernera Floride Džeba Buša.

Bonus video: