Bostonski bombaš se izvinio žrtvama

Porota je morala jednoglasno da donese odluku da bi Carnajev dobio smrtnu kaznu. U suprotnom slučaju, on bi automatski dobio doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti za uslovnu slobodu
2 komentar(a)
Džohar Carnajev, Foto: Reuters
Džohar Carnajev, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2015. 06:22h

Bostonski bombaš Džohar Carnajev koji je u maju osuđen na smrtnu kaznu zbog učešća u bombaškom napadu izvršenom prije dvije godine na Bostonskom maratonu, kad je poginulo troje, a povrijeđeno više od 260 ljudi, danas se izvinio svojim žrtvama.

"Želio bih da se izvinim žrtvama i preživjelima", rekao je on. "Žao mi je zbog života koje sam uzeo, zbog patnji, štete koju sam pričinio", rekao je Carnajev na jučerašnjem pojavljivanju na federalnom sudu gdje je i formalno osuđen na smrt.

Ovo je bio prvi put da je on dao izjavu na sudu. Do sada na suđenju nije govorio.

Porota sastavljena od 12 članova je jednoglasno 16. maja donijela odluku o smrtnoj kazni za Carnajeva (21), koji je na izricanju presude stajao sa prekrštenim rukama.

Odluka je donijeta poslije ukupno 14 sati vijećanja tokom tri dana, što je bilo medijski najpraćenije suđenje za terorizam u SAD još od suđenja za bombaški napad u Oklahoma Sitiju prije dvije decenije.

Porota je morala jednoglasno da donese odluku da bi Carnajev dobio smrtnu kaznu. U suprotnom slučaju, on bi automatski dobio doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti za uslovnu slobodu.

U napadu izvršenom 15. aprila 2013. blizu cilja Bostonskog maratona je poginulo troje, a povrijeđeno više od 260 ljudi.

Odbrana je tvrdila da je Džohar u vrijeme izvršenja zločina bio povodljivi 19-godišnjak, na kojeg je veliki uticaj izvršio njegov 26-godišnji brat Tamerlan.

Bonus video: