Keri: Hamneijeve riječi neće uticati na pregovore

"Ovo nije novo. Nećemo se voditi ili uslovljavati ili odvratiti nekim tvitom koji je za javnu ili domaću političku upotrebu. Bitno je ono što je dogovoreno u okiviru četiri ugla dokumenta, i to tek treba odrediti", rekao je Keri
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.06.2015. 09:23h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas na pregovore svjetskih sila i Irana o nuklearnom programu Teherana neće uticati riječi iranskog vrhovog vođe koji je tražio da se ne prihvate ključne odredbe sporazuma.

Keri je rekao da su poruke ajatoloha Alija Hamneija nemijenjene "domaćoj političkoj upotrebi".

Državni sekratr SAD, koji sjutra putuje na nastavak pregovora u Beču, rekao je da ako Iran odstupi od obaveza na koje je pristao u aprilu, onda neće biti sporazuma.

"Ovo nije novo. Nećemo se voditi ili uslovljavati ili odvratiti nekim tvitom koji je za javnu ili domaću političku upotrebu. Bitno je ono što je dogovoreno u okiviru četiri ugla dokumenta, i to tek treba odrediti", rekao je Keri.

Hamnei je u utorak odbacio dugoročno obustavljanje nuklearnih istraživanja i insistirao da će Iran potpisati sporazum samo ako prvo budu ukinute sankcije.

Stejt department je u srijedu šturo saopštio da će Keri u petak otputovati u glavni grad Austrije.

Biće to njegovo prvo putovanje u inostranstvo od kraja maja, kada je slomio nogu prilikom pada s bicikla, tokom zvanične posjete Ženevi gdje je razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom.

Diplomate iz SAD i još četiri stalne članice Savjeta bezbjednosti UN - Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine, kao i iz Njemačke, u intenzivnim su pregovorima sa iranskim zvaničnicima, kako se bliži rok postavljen za postizanje sporazuma, 30. jun.

Bonus video: