JERMENSKI PREMIJER ŽELI PRIJEVREMENE PARLAMENTARNE IZBORE

Nikol Pašinjan: Moj dragi i ponosni narode, podnio sam ostavku

Pašinijan, bivši novinar, oslanja se na javni bijes zbog rasprostranjenog siromaštva, velike nezaposlenosti i korupcije koja je cvjetala za vrijeme bivše vlade
175 pregleda 0 komentar(a)
Nikol Pašinijan, Foto: Reuters
Nikol Pašinijan, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2018. 18:19h

Jermenski premijer Nikol Pašinijan podnio je ostavku što je politički potez čiji cilj je da se sazovu prijevremeni izbori, koje on želi do kraja godine.

"Moj dragi i ponosni narode, danas sam podnio svoju ostavku", rekao je Pašinijan u televizijskom obraćanju i obećao da će "garantovati slobodno izražavanje volje naroda na prijevremenim parlamentarnim izborima".

Pašinijan je preuzeo je dužnost premijera u maju pošto je prethodno predvodio višenedjeljne proteste koji su doveli do ostavke njegovog prethodnika Serža Sargsjana. 

On se zalago za prijevremene izbore ove jeseni u nastojanju da skloni svoje neprijatelje koji su zadržali većinu u parlamentu. 

Prijevremeni izbori se održavaju ako poslanici ne uspiju da imenuju premijera a Pašinijan je ubijedio svoje protivnike da ne imenuju svoje kandidate za novog šefa vlade. 

On je predvodio hiljade pristalica da protestuju ispred parlamenta ranije ovog mjeseca da primora svoje neprijatelje da prihvate prijevremen izbore, prenosi agencija AP. 

Pašinijan, bivši novinar, oslanja se na javni bijes zbog rasprostranjenog siromaštva, velike nezaposlenosti i korupcije koja je cvjetala za vrijeme bivše vlade.

Preporučujemo za Vas