"STRATEŠKI I EKONOMSKI DIJALOZI"

SAD: Godišnji razgovori Vašingtona i Pekinga iskreni i direktni

"Želimo da proširimo bilateralnu saradnju u vezi s mnogim međunarodnim pitanjima kao što su privredni razvoj, klimatske promene, humanitarna pomoć i zaštita okeana", izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi
1 komentar(a)
SAD Kina, Foto: Reuters
SAD Kina, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2015. 07:11h

Predstavnici vlasti SAD i Kine počeli su u Vašingtonu redovni godišnji dijalog, koji obje strane ocjenjuju kao "iskren i direktan", o mnogim pitanjima, kao što su hakerski napadi, pomorski sukobi, poštovanje ljudskih prava, saradnja u borbi protiv klimatskih promena, Iran i Sjeverna Koreja.

Amerčki državni sekretar Džon Keri i ministar finansija Džejkob Lev razgovarali su na radnoj večeri s šefom kineske diplomatije Jangom Đijećijem i potpredsjednikom kineske vlade Vangom Jangom. Danas i sjutra su predviđena još dva sastanka.

To je sedmo izdanje "strateškog i ekonomskog dijaloga SAD i Kine", godišnji sastanak koji se naizmjenično održava u Pekingu i Vašingtonu.

"Želimo da proširimo bilateralnu saradnju u vezi s mnogim međunarodnim pitanjima kao što su privredni razvoj, klimatske promene, humanitarna pomoć i zaštita okeana", izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Američke vlasti su pozdravile "koordinaciju američke i kineske politike prema regionalnim pitanjima kao što su Iran, Irak, Sirija, Sjeverna Koreja i Avganistan".

Kineska agencija Sinhua javila je da su SAD i Kina "posebno angažovane u oblasti bezbjednosti".