Nigerija: Dvije tinejdžerke samoubice ubile 30 ljudi

Vojni stručnjak za eksplozive rekao je za ovu agenciju da većina bombi koje nose žene samoubice imaju mehanizam na daljinsko upravljanje, što znači da osoba koja ih nosi ne kontroliše eksploziju
0 komentar(a)
Nigerija, Foto: Shutterstock
Nigerija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.06.2015. 18:55h

Dvije djevojčice, tinejdžerke, raznijele su se danas kod prepune džamije u najvećem nigerijskom gradu Majduguriju i ubile najmanje 30 ljudi, saopštili su svjedoci.

To je četvrti samoubilački napad ovog mjeseca u Majduguriju, gradu na sjeveroistoku Nigerije, odakle potiče islamistička ekstremistička grupa Boko haram.

Eksploziv kojim je bila opasana jedna od djevojčica aktivirao se kada je prišla džamiji punoj ljudi, koji su došli s obližnje riblje pijace na popodnevnu molitvu tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Druga tinejdžerka je izgleda htjela da pobjegne, ali je aktivirala eksploziv malo kasnije i ubila samo sebe, rekao je jedan od očevidaca.

Pripadnici Boko harama oteli su na stotine djevojaka i žena, od kojih neke možda koriste za samoubilačke napade, prenio je AP.

Vojni stručnjak za eksplozive rekao je za ovu agenciju da većina bombi koje nose žene samoubice imaju mehanizam na daljinsko upravljanje, što znači da osoba koja ih nosi ne kontroliše eksploziju.

Boko haram je pojačao napade od kada je novi predsjednik Nigerije Muhamadu Buhari objavio da premješta centar vojne komande iz prijestonice Abudže u Majduguri, glavni grad države Borno.

Bonus video: