PROBLEM NIJE RIJEŠEN

Obama: Nismo izliječeni od rasizma

"Pitanje je postoji li način da se pomiri ta legitimna tradicija sa zdravorazumskim mjerama koje bi spriječile nekog 21-godišnjaka koji je ljut, zbunjen, rasista ili poremećen, da uđe u prodavnicu i naoruža se", rekao je Obama, misleći na ubicu iz Čarlstona Dilana Rufa, koji je na svojoj internet stranici držao rasističke materijale
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2015. 14:00h

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je danas, komentarišući ubistvo devet Afroamerikanaca u jednoj crkvi u Čarlstonu, da Amerika očigledno nije prevazišla rasizam.

"Nismo još izliječeni od rasizma. To nije samo stvar otvorene diskriminacije. Društvo ne može preko noći da izbriše sve što se događalo u proteklih 200 do 300 godina", rekao je Obama u intervjuu za jedan popularni internet podkast.

On je takođe kazao da je frustriran zbog jakog uticaja koji na Kongres ima Nacionalna asocijacija za vatreno oružje (NRA), organizacija koja lobira protiv ograničavanja i kontrole trgovine oružjem.

Američki predsjednik okrivio je NRA za sprečavanje Kongresa da uvede strožu kontrolu nakon pucnjave u jednoj osnovnoj školi u državi Konektikat 2012. godine, kada je ubijeno 20 učenika i šest nastavnika.

Obama je ipak dodao da poštuje činjenicu da su lov i sportsko streljaštvo važni mnogim Amerikancima koji posjeduju oružje.

"Pitanje je postoji li način da se pomiri ta legitimna tradicija sa zdravorazumskim mjerama koje bi spriječile nekog 21-godišnjaka koji je ljut, zbunjen, rasista ili poremećen, da uđe u prodavnicu i naoruža se", rekao je Obama, misleći na ubicu iz Čarlstona Dilana Rufa, koji je na svojoj internet stranici držao rasističke materijale.