Avganistan: Napad talibana na parlament, policija ih likvidirala

Televizija je uživo emitovala dešavanja iz zgrade parlamenta u zapadnom dijelu Kabula, kada je eksplozija odjeknula i poslanici počeli da, na brzinu, napuštaju zdanje, prenijela je agencija Rojters
0 komentar(a)
Avganistan, talibani, Foto: Reuters
Avganistan, talibani, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2015. 09:42h

Jaka eksplozija potresla je danas parlament i razbila prozore u avganistanskoj prijestonici dok su poslanici imali sjednicu, da bi se zatim čula teška pucnjava u kojoj je 18 civila ranjeno, uključujuči dvije žene i dvoje djece. Brzom akcijom avganistanske policije prijetnja je neutralisana, a svih sedam napadača je ubijeno.

"Napad je sada završen. Sedam napadača koji su učestvovali - jedan koji je aktivirao automobil-bombu u blizini zgrade parlamenta i šest ostalih su ubijeni od strane bezbjednosnih snaga pošto su ušli u obližnju zgradu", potvrdio je portparol zamjenika ministara unutrašnjih poslova Nadžib Danski za agenciju AFP.

Televizija je uživo emitovala dešavanja iz zgrade parlamenta u zapadnom dijelu Kabula, kada je eksplozija odjeknula i poslanici počeli da, na brzinu, napuštaju zdanje, prenijela je agencija Rojters.

"To je bila jaka eksplozija koja je potresla zgradu i razbila prozore. Mi smo sada na sigurnom", potvrdio je parlamentarac Šukrija Barekzai, dok je drugi naveo da je nekoliko povrijeđeno od razbijenog stakla i da je do eksplozije došlo malo pošto je stigao Masum Stanekzai. Potvrđeno je da je on novi ministar odbrane, te da je stupio na mjesto koje je bilo upražnjeno devet mjeseci, dodaje agencija AP.

Upravo je njegovo imenovanje bilo razlog za bombaški napad na zgradu parlamenta. Odgovornost za napad preuzeo je talibanski portparol Zabuhlah Mudžahid. On je rekao da je akcija izvršena "kako bi se spriječilo održavanje sjednice na kojoj je trebalo da bude predstavljen novi ministar odbrane".

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki rekao da je napad počeo sa autobombom, koja je eksplodirao u blizini ulaza u zgradu, da bi zatim naoružani napadači pokušali da izvrše upad, ali su ih potisnule snage bezbjednosti i oni su se sklonili u obližnji objekat u izgradnji.

Policija je prethodno opkolila mjesto gde su se skrivali naoružani napadači, da bi ih zatim u organizovanoj akciji likvidirala.

Istovremeno je druga oblast na sjeveru zemlje pala u ruke talibanskih ekstremista. Riječ je o provinciji Kunduz, koja je pala poslije provincije Dašt e Arči.

Napadi ekstremista u Kabulu su brojniji u poslednja dva mjeseca posle zatišja početkom godine, pošto prijestonica od 3,5 miliona stanovnika nikada nije bila mirna, od kada je SAD svrgnuo islamski talibanski režim 2001. godine.

Bonus video: