Ovo su simptomi MERS-a

Iako je mogućnost od zaraze velika, uz mjere predostrožnosti može se izbjeći. Najčešće se zaraze osobe koje vode brigu o oboljelima -zdravstveni radnici, porodica i prijatelji
0 komentar(a)
MERS, Foto: Beta/AP
MERS, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.06.2015. 19:02h

Iako iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) tvrde da je MERS pod kontrolom, opasnost od zaraze ipak postoji, posebno ako putujete u egzotične zemlje.

MERS je vrlo ozbiljan virus iz grupe virusa koja uključuje i SARS. Virus je prvi put zabilježen 2012. godine u Saudijskoj Arabiji.

Naučnici smatraju da virus cirkuliše među slijepim miševima, a da ga je čovjek dobio preko nazalnog sekreta ili sirovog mlijeka kamile.

Simptomi virusa su visoka temperatura, jak kašalj, problemi sa disanjem i dijareja.

Kod pacijenata zaraženih MERS-om vrlo je česta upala pluća.

S obzirom na to da je riječ o virusu, MERS ne reaguje ni na kakav oblik ljekova. Iako je mogućnost od zaraze velika, uz mjere predostrožnosti može se izbjeći. Najčešće se zaraze osobe koje vode brigu o oboljelima - zdravstveni radnici, porodica i prijatelji.

Ako trebate putovati u zemlje u kojima postoji mogućnost zaraze, slijedite upustva zdravstvenih organizacija.

Često perite ruke sapunom i antibakterijskim sredstvima, prilikom kašljanja i kijanja pokrivajte ruke maramicom koju odmah potom bacite u smeće, izbjegavajte dodirivanje lica neopranim rukama, što manje nezaštićeno dirajte predmete poput kvaka, rukohvata, sjedišta u javnom saobraćaju i slično.

Što se tiče prehrane, dobro pazite na to kakvu hranu jedete, odnosno u kakvim je uslovima pripremljena, a izbjegavajte dodir s domaćim životinjama.

Smrtnost virusa je i dalje oko visokih 38 posto. Od aprila 2012. godine do aprila 2015. godine broj zaraženih osoba iznosio je 1118, od čega ih je umrlo 458.

Prema podacima SZO, u ovom trenutku ima 166 oboljelih osoba.

Bonus video: