JEDAN ZA SVE

Pjongjang: Našli smo lijek za sidu, ebolu, SARS i MERS

Zemlja koja se drži vrlo zatvoreno nije za ovo dala nikakve dokaze i ta tvrdnja će najvjerovatnije biti prihvaćena sa velikim skepticizmom, navodi AP i dodaje da je Sjeverna Koreja poznatija po svom nuklearnom programu koga razvija uprkos kritikama iz svijeta
4 komentar(a)
virus, Južna Koreja, MERS, Foto: Reuters
virus, Južna Koreja, MERS, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2015. 10:54h

Sjeverna Koreja objavila je danas da je našla lijek koji može da spriječi i izliječi bolesti kao što su MERS, ebola, SARS i Sidu.

Zemlja koja se drži vrlo zatvoreno nije za ovo dala nikakve dokaze i ta tvrdnja će najvjerovatnije biti prihvaćena sa velikim skepticizmom, navodi agencija AP i dodaje da je Sjeverna Koreja poznatija po svom nuklearnom programu koga razvija uprkos kritikama iz svijeta.

Zvanična sjevernokorejska novinska agencja KCNA (Korejska centralna novinsa agencia) javila je da su sjevernokorejski naučnici razvili lek Kumdang-2 od ginsenga i drugih sastojaka.

Sjeverno Koreja se hvalila za isti lijek tokom epidemije ptičjeg gripa 2006. i 2013. godine.

Ova objava data je dok se u suparničkoj Južnoj Koreji bore sa epidemijom Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u kojoj je umrlo oko dvadeset ljudi a preko 160 je inficirano prošlog mjeseca. Ne postoji vakcina za tu bolest.

MERS je otkriven 2012. i najčešće se od njega obolijeva u Saudijskoj Arabiji. Pripada porodici koronavirusa poput obične prehlade i SARS-a i može izazvati groznicu, probleme s disanjem, upalu pluća i otkazivanje bubrega. jVeruje se da je virus prvo prenesen s kamila, ali se može prenositi i preko ljudskih tjelesnih tečnosti.