Ban kritikovao Izrael za ubijanje palestinske djece

Ban nije govorio o razlogu za odluku da se prošle nedjelje Izrael ne uključi na godišnju listu zemalja i organizacija koje ubijaju i ranjavaju djecu u oružanom sukobu. Ta odluka je izazvala proteste organizacija za ljudska prava i mnogih u arapskom svijetu
92 pregleda 0 komentar(a)
Ban Ki mun, Foto: Reuters
Ban Ki mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2015. 09:27h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za licemjerje, nakon kritika na račun Izraela za smrt i patnje palestinske djece tokom prošlogodišnjeg rata u Pojasu Gaze u jučerašnjem govoru u Savjetu bezbjednosti.

"Ispalo je da nema granica licemjereju", napisao je Netanjahu na svom Fejsbuk nalogu kasno sinoć. Ocijenivši da je to " crni dan za UN" Netanjahu je naveo da je Ban izabrao da osudi Izrael umjesto da " istakne činjenicu da je Hamas pretvorio djecu Gaze u taoce, otvarao vatru na Izrael iz vrtića i kopao tunele prema izraelskim vrtićima".

"UN su ponovo izabrale da prozovu Izrael, koji je poštovao najviše moralne standarde u sukobu, kao što je ocijenjeno prošle nedjelje od strane grupe visokih američkh i evropskih generala", napisao je Netanjahu, dodavši: "U isto vrijeme Hamas - teroristička organizacja - je nagrađena imunitetom u UN, iako je dokazano, van svake sumnje, da je počinila zločine, pucajući iz bolnica, džamija i iz prostorija UN."

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kritikovao je Izrael za smrt i patnje palestinske djece tokom prošlogodišnjeg rata u Pojasu Gaze i ponovio zahtjev izraelskoj vladi da preduzme momentalne korake da spriječi takva ubijanja.

Ban međutim, sinoć u govoru na sastanku Savjeta bezbjednosti UN, nije govorio o razlogu za odluku da se prošle nedjelje Izrael ne uključi na godišnju listu zemalja i organizacija koje ubijaju i ranjavaju djecu u oružanom sukobu. Ta odluka je izazvala proteste organizacija za ljudska prava i mnogih u arapskom svijetu.

U najnovijem izvještaju generalnog sekretara svjetske organizacije navodi se da je u sukobu u Gazi ubijeno najmanje 561 dijete - 557 palestinsko.

Takođe je navedeno da je ranjen 4.271 mališan, od kojih samo 22 nisu Palestinci, prenio je Asošijeted pres.

Taj broj žrtava je bio treći najveći u sukobima prošle godine.

U Avganistanu je ubijeno 710 djece, u Iraku 679, a u Siriji 368.

Iako Ban nije stavio Izrael na listu, vršio je pritisak na izraelsku vladu na sastanku Savjeta. On je rekao da je duboko uznemiren ubijanjem u Gazi i apelovao na Izrael da preispita svoju politiku i praksu i "poštuje specijalnu zaštitu za škole i bolnice".

U pismu koje je cirkulisalo ubrzo poslije njegovog govora, izraelski ambasador u UN Ron Prosor je osudio specijalnog izaslanika za djecu u oružanom sukobu, Leilu Zerugi, koja je priprermala Banov izvještaj.

Prosor je osudio "široko rasprostranjeno, sistematski i institucionalno neobjektivno ponašanje protiv Izraela, koje podriva kredibilnost izvještaja".

On je rekao da su Zerugi i ostali koji su radili na nacrtu izvještaja propustili da označe Hamas odgovornim za lansiranje hiljada raketa u Izrael i korišhenje palestinskih civila, uključujući djecu, kao ljudski štit.

Izraelski ambasador ih je takođe kritikovao da su spriječili Izrael da verifikuje incidente u izvještaju, tvrdeći su dali toj zemlji vrlo malo vremena da komentariše prije nego što je izvještaj finalizovan i ignorisali i odbacivali većinu izraelskih primjedbi i zahtjeva.

Prosor je pozvao Bana da "izmijeni radne metode kako bi osigurao transparentan i kredibilan proces u budućnosti".

Ban je ocijenio da je debata odgovarajuća "ali da nacionalni interesi ne bi trebalo da se nadviju nad ciljem o kome se radi, a to je zaštita djece".

Zerugi, koja je inače iz Alžira, je rekla da stoji iza izvještaja, podsjetivši da je Izrael bio uključen u godišnji izvještaj od 2005. godine i da su iste radne metode korišćene i da se nikada ranije ta zemlja nije žalila.

Bonus video: