Nova era: Kina i Australija otvorile granice

Prema novom sporazumu, više od 85 odsto australijskih proizvoda stizaće na kinesko tržište bez carina, a taj procenat će u narednim godinama porasti na 95 odsto
0 komentar(a)
Endrju Rob, Gao Hučeng, Toni Abot, Foto: Reuters
Endrju Rob, Gao Hučeng, Toni Abot, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2015. 07:25h

Australija i Kina potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini nakon decenije pregovora, pruživši podsticaj privrednom rastu i zapošljavanju kroz ukidanje carina.

Premijer Australije Toni Abot je bio prisutan dok su ministri trgovine Endrju Rob i Gao Hučeng formalno su potpisali dokument u Kanberi, okončavši dugotrajne i često teške pregovore, prenosi agencija Frans pres.

"Ovo je prekretnica u našim bilateralnim odnosima", rekao je Gao, a Abot je potpisivanje sporazuma nazvao istorijskim danom za dvije zemlje.

Kina je najveći trgovinski partner Australije, a bilateralna trgovina između dvije zemlje premašuje 123 milijarde dolara godišnje. Prema novom sporazumu, više od 85 odsto australijskih proizvoda stizaće na kinesko tržište bez carina, a taj procenat će u narednim godinama porasti na 95 odsto.

Budući da Australija ima slične sporazume sa Japanom i Južnom Korejom, veliki dio njenog ukupnog izvoza će uskoro biti oslobođen carina.

Australijske kompanije se trenutno suočavaju sa carinama i do 40 odsto pri izvozu u Kinu, a prema sporazumu će tarife na gotovo sve sirovine i energetske prozivode biti ukinute. Takođe će biti ukinute carine na poljoprivredne prozivode, uključujući vino, meso, morske i mliječne prozivode.

Australija će, zauzvrat, ukinuti postojeće carine od pet odsto na uvoz kineske elektronike i bijele tehnike.

Bonus video: