Snage UN u Maliju nedovoljno opremljene za borbu sa džihadistima

Danski general je ocijenio da Ujedinjene nacije, ukoliko žele da operišu u takvom neprijateljskom okruženju, treba da imaju bolje obučene i opremljene vojnike
0 komentar(a)
Mali, francuski vojnici, Foto: Beta/AP
Mali, francuski vojnici, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.06.2015. 19:56h

Komandant mirovnih snaga UN u Maliju rekao je danas u Savjetu bezbjednosti UN da te snage nisu dovoljno opremljene za djelovanje u okruženju u kojem ih konstantno napadaju džihadisti.

Danski general-major Mihael Lolesgard obratio se danas Savjetu bezbjednosti, koji razmatra učinak mirovnih misija UN u kojima je angažovano više od 125.000 vojnika i civila.

Lolesgad je upozorio da u Maliju, zapadnoafričkoj zemlju koju potresaju nemiri, plavi šljemovi nemaju ovlašćenje da sprovode ofanzivne akcije protiv pobunjenika koji ih ugrožavaju.

Prema njegovim riječima, mandat mirovnih snaga ograničen je u Maliju na zaštitu civila i svojih pripadnika i na pružanje pomoći u odvraćanju napada.

Danski general je ocijenio da Ujedinjene nacije, ukoliko žele da operišu u takvom neprijateljskom okruženju, treba da imaju bolje obučene i opremljene vojnike.

Bonus video: