UPAD U BAZU LIČNIH PODATAKA IZAZVAO POMETNJU U SAD

Seks, laži i dugovi više nijesu tajna

Između ostalog, osobe koje apliciraju moraju nabrojati gdje su živjele, kontakte koje imaju sa stranim državljanima, putovanja u strane zemlje, imena i lične detalje o rođacima, eventualnu konzumaciju droga i posjete psiholozima ili psihijatrima
3 komentar(a)
SAD i Kina, Foto: Reuters
SAD i Kina, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2015. 19:13h

Kada je penzionisani 51-godišnji vojnik, popunjavajući obavezni bezbjednosni upitnik, priznao da je 20 godina imao aferu sa suprugom bivšeg cimera sa koledža to je trebalo da ostane između njega i američke vlade.

Međutim, prošle nedjelje je objavljeno da su hakeri provalili u bazu podataka koja sadrži intimne i škodljive podatke o milionima zaposlenih u državnoj i privatnoj službi u SAD što je uzdrmalo Vašington. Kako navodi agencija Rojters, hakerski upad u sistem Kabineta Bijele kuće za pohranu ličnih podataka zaposlenih (OPM) mogao bi pružiti dragocjene informacije stranim špijunima.

Slučaj vojnika, koji je preljubu uspijevao da sakrije od supruge više od dvije decenije, samo je jedan od primjera potencijalnih opasnosti, uključujući javno poniženja pa čak i ucjenu, koje mogu biti posljedica hakerskog upada.

Milioni Amerikanaca, koji treba da prođu bezbjednosnu provjeru prilikom apliciranja za određeni posao, ispunjavaju upitnik Standard Form 86 (SF 86), koji ima 127 stranica i zadire u najintimnije detalje života. Između ostalog, osobe koje apliciraju moraju nabrojati gdje su živjele, kontakte koje imaju sa stranim državljanima, putovanja u strane zemlje, imena i lične detalje o rođacima, eventualnu konzumaciju droga i posjete psiholozima ili psihijatrima. Osim toga, hakeri sada raspolažu i podacima o finansijskim problemima, preljubama, medicinskim dijagnozama i eventualnim hapšenjima. Moguće objelodanjivanje podataka razlog je za veliku zabrinutost aktuelnih i bivših zvaničnika vlade SAD koji su odjednom shvatili da bi njihove tajne o seksu, drogi i novcu mogle biti u rukama stranih vlada.

Kao i u slučaju ranijeg upada u OPM, američki zvaničnici ispituju moguću povezanost s Kinom, dok Peking odbacuje svoju umiješanost.

Dok Centralna obavještajna agencija (CIA) sprovodi vlastitu bezbjednosnu provjeru, agencije poput Stejt departmenta, Ministarstvo odbrane i Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) koriste usluge OPM u određenoj mjeri.

Veterani obavještajnih službi tvrde da bi posljedice hakerskog upada mogle biti katastrofalne jer bi, ako se radi o Kini, ta zemlja mogla iskoristiti podatke da pronađe rođake američkih zvaničnika u inostranstvu ili dokaze o ljubavnim vezama ili drogama koje bi mogla iskoristiti za ucjene ili uticaj na američke zvaničnike. Još gori scenario bio bi masovno razotkrivanje prikrivenih operativaca, kazali su bivši agenti.

„Ti podaci su legitiman cilj stranih obavještajnih službi“, rekao je general Majkl Hejden, bivši direktor CIA i NSA. „Zbog toga ne treba da se stidi Kina. Zbog toga treba da se stidimo mi“.

Jedan američki zvaničnik upućen u bezbjednosne procedure, koji nije želio da bude imenovan, kazao je za Rojters da pojedine agencije ne koriste OPM, što znači da su podaci njihovih zaposlenih na prvi pogled manje kompromitovani. Međutim, ovaj bivši visoki diplomata navodi da neko sa pristupom kompletnom SF 86 i imenima zvaničnika u američkim ambasadama, koja su uglavnom javna, može uporediti to dvoje i sam zaključiti ko bi mogao biti špijun.

Preporučujemo za Vas